Gustafi-web-800x600

Ritam, emocija i energija – Gustafi stižu na INmusic festival #11!

Na jedanaesti INmusic festival stižu energični i uvek dobro raspoloženi Gustafi! Veselje i pozitivu kroz svoju muziku šire već više od 35 godina – na sceni su institucija, a među publikom legende. Ritam, ples i zabava lajtmotivi su svakog nastupa, a ništa manje nas ne očekuje ni na INmusicu ovog leta!

Već na prve ritmove Gustafa bokovi se njišu, ruke se same dižu, a do kraja nastupa skakanje i pevanje normalna su pojava i nema potrebe opirati joj se. Jaki ritmovi u sekundi odvode na daleku Kubu, bubnjevi i šuškalice u Brazil, a Edi Maružin svojim izvornim dijalektalnim tekstovima ponovno vraća u Istru. Iako su u počecima svirali eksperimantalni punk rock, ubrzo ga zamenjuje uticaj istarske etno muzike, kao i ostale etnoworld scene. Poseban zvuk Gustafa, po kojem su poznati i danas, nastao je iz mešavine svega što su slušali – od bluesa, rocka, countryja, texmexa i keltske muzike do balkanske tradiocionalne, židovske kelzmer muzike i rusko-ukrajinskih veselica. Spojem stranih muzičkih uticaja i istarske tradicionalne kante, stvorili su jedan zarazni sublimat koji osvaja ljude gde god da dođu!

Povezana vest:  INmusic objavio nastup izvođača po danima i pustio dnevne ulaznice u prodaju

Poreklom iz Istre, Gustafi su svoje prve muzičke korake napravili u malenom mestu Vodnjanu 1980. godine počevši kao amaterska scenska skupina sklona performansima. Pod imenom “Gustaph y njegovi dobri duhovi“ održali su nastup koji je trebao ostati jedini, ali sudbina je htela drugačije te bend stvara još i danas. Osim što bend funkcionisao besprekorno, postali su svojevrsna institucija na današnjoj savremenoj muzičkoj sceni. Edi Maružin i Čedomir Mošnja zajedno su od početaka, a od tada do danas kroz bend je prošlo oko 60 vrhunskih muzičara. Trenutnu postavu benda, koja nikada nije fiksna, čine Edi Maružin, autor tekstova i muzike, pevač i gitarist, Čedomir Mošnja – bubanj, Jimi Grgić – gitara, Martin Šikman – bas, Boris Mohorić – truba i vokal, Alen Peruško – klavijature i harmonika, Romano Hantih – tuba, Luka Horvat – truba, pevačica Bernarda Ravnić, te brazilski perkusionist Emmanoele da Silva.

Povezana vest:  Mirjana Karanović, Ivana Španović i Igor Brakus ove srede u 19:30 u Ukusu Poznatih

U svojoj dugoj karijeri snimili su sveukupno 17 izdanja, ali od toga je službeno izdano njih 12. Ostalih 5 albuma u ograničenim količinama distribuirani su bliskim prijateljima putem osobnih kanala, ali ih bend smatra vrednim izdanjima te rado spominje. Od albuma koji su dostupni široj javnosti, album “Sentimento muto“ (1997.) muzički kritičari stavljaju u 10 najboljih albuma devedesetih u Hrvatskoj, a album “Vraćamo se odmah“ (1999.) u najbolje te godine. Studijski album “FF“ (2006.) dobio je Porina za najbolji rock album, a 2012. godine album “Kanibalkanska“ nominovan je za Porina u dve kategorije (Najbolji album rock glazbe i Najbolja izvedba grupe s vokalom). Krajem 2015. godine izlazi album “Maneštra“ koji je publika gladnih ušiju dočekala te je odmah dobio odlične kritike, kako od fanova tako i od struke. Donosi 10 odličnih pesama od kojih su neke već postale hitovi kao “Za ljubav se ne moli“, “THC Balun“ i “Hiti se na mene“. Pojašnjenje imena albuma Edi Maružin napisao je kao posebnu posvetu na korice albuma: “Ovo delo je naša maneštra, hommage ten predobrem jelu, ali ujedno i naš kapolavoro, naša maneštra de muzika!“.

Povezana vest:  Nikolija,Carls Cather i Playboy zečica na topu, na velikoj žurki Guarana Foam festa u Rumi

INmusic festival #11 uveličaće Gustafi, Florence + the Machine, PJ Harvey, Gutterdämmerung feat. Henry Rollins, Jake Bugg, Skunk Anansie, The Kooks, Wilco, Django Django, The Heavy, The Coral, Yeasayer, Orkesta Mendoza, Kawasaki 3p, Pat Thomas, My Baby, Žen i mnogi drugi.
INmusic festival #11 održaće se od 20. do 22. juna na Jarunu u Zagrebu uz potporu Ožujskog piva kao powered by sponzora te OTP banke koja omogućava beskontaktno plaćanje na festivalu.
Ulaznice su dostupne putem službenog festivalskog web shopa, mogu se uplatiti u više od 100 poslovnica OTP banke Hrvatska te se mogu kupiti u Dirty Old Shopu u Zagrebu. Cena trodnevne festivalske ulaznice iznosi 299 kuna (+ troškovi transakcije) dok cena za sedmodnevni festivalski kamp iznosi 200 kuna (+ troškovi transakcije) i dostupna je samo putem službenog INmusicovog webshopa.