Ukrajina je pobedila na ovogodišnjoj Evroviziji u Stokholmu politički obojenom pesmom koja je izazvala tenzije sa susednom Rusijom.
Pevačica i tekstopisac Džamala pobedila je na takmičenju baladom pod nazivom „1944“ kojom podeća na sovjetsko proterivanje Tatara s Krima u Sibir posle Drugog svetskog rata.
Pesma predstavnice Ukrajine, koja je Tatarka s Krima, protumačena je kao kritika ruske aneksije tog poluostrva 2014. godine, a finale ovogodišnje Evrovozije ocenjeno je kao najpolitizovanije do sada, naveo je Gardijan.
Džamala je uoči održavanja Evrovozije rekla da bi njena pobeda značila da su Evropljani „spremni sa čuju o bolu drugih ljudi“, a nakon što joj je uručen trofej na muzičkom takmičenju pozvala je na „mir i ljubav“.
Govoreći o tekstu svoje pesme „1944“, Džamala je rekla da se „naravno radi i o 2014. godini“.
-Ove dve godine su mnogo pojačale tugu u mom životu. Zamislite – kreativna ste osoba, pevač, ali dve godine ne možete da odete kući. Viđate svog dedu na skajpu, koji ima 90 godina i bolestan je, ali ga ne možete posetiti“ Šta bi trebalo da uradim: samo da pevam fine pesme i da zaboravim na to? Naravno da ne mogu to da učinim – rekla je Džamala u telefonskoj izjavi za Gardijan uoči finala Evrovizije.
Primajući trofej na takmičenju, ona je zahvalila Evropi i poželela dobrodošlicu u Ukrajinu, rekavši da „zaista svima želi mir i ljubav“.
Na ovogodišnjoj Evroviziji uveden je novi sistem glasanja prema kojem se glasovi žirija iz država koje učestvuju dodeljuju odvojeno od telefonskih glasova.
Australija je posle glasova žirija vodila brojem poena, ali su telefonski glasovi doneli pobedu Ukrajini.
Evrovizija je ove godine prvi put prikazana u Sjedinjenim Američkim Državama.
Prvo takmičenje Evrovizije održano je 1956. godine kada je pobedila Švajcarkinja Lis Asia.

Povezana vest:  Lista 10 najprodavanijih singlova u SAD

PHOTO: Andres Putting (EBU)