Ukrajina je pobedila je na 61. takmičenju za “Pesmu Evrovizije” koje je održano u “Gloub arena” u Stokholmu, dok je naša prestavnica zauzela 17. mesto.
Od 42 zemlje koje su učestvovale u glasanju, Srbija je dobila ukupno 35 poena od sedam stručnih žirija, a prve poene i najviše glasova stručnog žirija Srbija je dobila od Bosne i Hercegovine – osam poena.
Usled promene načina glasanja, nakon glasova žirija pročitani su objedinjeni glasovi gledalaca, prema kojima je Srbija dobila 80 poena i u konačnom plasmanu zauzela 17. mesto sa ukupno 115 poena.
Najveći broj poena stručnog žirija osvojila je Australija – 320, koja je vodila do samog kraja, kada ju je objedinjenim glasovima gledalaca prestigla Ukrajina, koja je pobedničku poziciju zauzela sa 534 poena.
Predstavnica Srbije Sanja Vučić je sa pesmom Ivane Peters „Goodbye“ nastupila petnaesta po redu, a na sceni su je vokalno pratile Lena Kuzmanović, Dunja Vujadinović, Jelena Đurić i Iva Pletikosić, i uz ples baletskog igrača Miloša Isailovića.
Finale je otvorila predstavnica Belgije, a onda su usledili takmičari iz Češke, Holandije, Azerbejdžana, Mađarske, Italije, Izraela, Bugarske, Švedske, Nemačke, Francuske, Poljske, Australije, Kipra.
Nakon Srbije, pevali su izvođači iz Litvanije, Hrvatske, Rusije, Španije, Letonije, Ukrajine, Malte, Gruzije, Austrije, Velike Britanije i Jermenije.
Šou je počeo defileom zastava 26 zemalja učesnica finala i njihovih predstavnika, a troipocašovni program su vodili prošlogodišnji pobednik Eurosonga u Beču Mons Zelmerov i komičarka Petra Mede.
Posebno uzbuđenje u “Globe arena” zavladalo je tokom nastupa svetske zvezde Džastina Timberlejka, koji je izveo svoju novu pesmu “Can“t stop the feeling”.
Svi glasovi – i publike i stručnog žirija, dostupni su na sajtu Eurovision.tv.
PHOTO: Thomas Hanses (EBU)

Povezana vest:  Online koncert džez pijanistkinje Majka Mare 28. maja