Bosanski rokenkrol sastav „Zabranjeno pušenje“ održaće danas koncert u Domu omladine Beograd.
„Namera nam je da se uz malo laganiji repertoar provedemo dobro zajedno s beogradskom publikom koja nam je uvek bila 12. igrač“, rekao je Tanjugu frontmen „Zabranjenog pušenja“ Davor Dučić poznatiji kao Sejo Sexon.
Dučić najavljuje dobru zabavu u Beogradu u produžetku novogodišnjeg slavlja.
„Sviraćemo koncert pod radnim nazivom „Neću politiku u moju butigu“ kao što je to rečeno u televizijskoj seriji „Naše malo misto“. Malo da se zabavimo bez ovih političkih pesama i te analize „društvenog sistema“, rekao je Sexon.
Frontmen legendarnog sarajevskog benda prisetio se prvog nastupa „Zabranjenog pušenja“ za novogodišnje praznike.
„Prvi put smo svirali Novu godinu na Jahorini i u stvari prvi put smo bili u prilici da sviramo sa puno tih pauzi, jer vlasnici te dvorane su tražili da se često prekida, da dolaze one razne novogodišnje igre, nagrade, voditelji, gosti iznenađenja, mađioničar… Naravno, mi smo sve te prilike iskoristili da se još malo „doradimo“ na šanku, tako da smo tamo već neki treći set, bili mortus pijani. Tada sam shvatio da čim se vratim u Sarajevo, moram otići na jedan seminar kod narodnjaka i kod ovih orkestara što sviraju svadbe, da mi malo objasne tehnologiju sviranja takvih svirki sa puno pauzi“, ispričao je on.
„Zabranjeno pušenje“ nastalo je 1980. godine kao klasičan „garage“ bend sastavljen od klinaca koji su zajedno išli u sarajevsku Drugu gimnaziju i delili istu ulicu, danas legendarnu „Fuada Midžića“ u kvartu Koševo.
Sačinjavali su je tadašnji srednjoškolci i prijatelji iz ulice: Nenad Janković (Dr. Karajlić, klavijature), Davor Sučić (Sejo Sexon, gitara), Zenit Džozić (Fu-Do, bubnjevi), Mladen Mitić (Munja, bas gitara), Dražen Janković (Seid Little Karajlić, klavijature), Ognjen Gajić (saksofon, flauta), Mustafa Čengić (Muče, solo gitara) i Zoran Degan (Poka, sintisajzer), a tu je bio i Elvis J. Kurtović kao „rezervni igrač“.
Sastav je nekoliko godina žario i palio sarajevskom klupskom scenom, koja je tada bila tek u nastanku.
Svoj koncept su nazvali „New primitiwes“ dajući svom radu dozu ironije i satire, čime su na sebe skrenuli pažnju „institucija sistema“.
Time su usporili svoj prodor ka masovnoj popularnosti, iako ih jedan od najvećih muzičara ex Jugoslavije, Goran Bregović, svojevremeno nazvao jedinim originalnim odgovorom na pank u ovom delu Evrope.
Sexon pak ističe da je rokenrol za „Zabranjeno pušenje“ od prvog dana bio zapravo neki način da se komunicira sa društvom, a ne da ga menja ili kritikuje.
„Shvatali smo da je to Sizifov posao, ali jednostavno čovek se lakše oseća kada neke stvari kaže. I Bregović je rekao čuvenu rečenicu: „Baš me briga svakako, sve ja mogu reći fino, mene niko ionako ne uzima za ozbiljno“. Tako da mislim da su malo nadobudni bendovi koji očekuju od sebe puno, ali u svakom slučaju, lep je osećaj to izreći, to otpevati. Opet se nađu ljudi koji u tome nađu neku istinu, neki u tome čak nađu i neku poentu od koje grade svoj život i neke svoje stavove“, kaže on.
Primećuje, međutim, da je teško naći dobar rokenrol bend na prostoru bivše Jugoslavije.
„Danas bend u regionu mora da prilično mukotrpno i da ne kažem herojski odradi posao, provede hiljade dana u kombiju da bi postao regionalno prepoznat ili primećen. Tako danas bendovi uglavnom u ranim četrdesetim, u stvari, postižu neku regionalnu karijeru. To se desilo i sa „Hladnim pivom“ i sa „Štukama“ i sa „Dubiozom“, i sa grupom „Elemental“, kazao je Sexon.
On je dodao da su ti bendovi „mladi u smislu da smo ih mi tek skoro primetili, videli, zbog svih naših feudalizama koji su zavladali Balkanom, ali i te medijske iscepkanosti, podeljenosti“.
„U svakom slučaju, svim tim bendovima treba skinuti kapu i odati dužno poštovanje, jer su zaista uradili nešto što je danas na granici mogućeg“, istakao je Dučić.

Povezana vest:  Najprodavaniji albumi i singlovi u Velikoj Britaniji