exit_villageU kampu „Egzita“ više od 2.000 gostiju

 

Stanare i domaćine „Egzitovog“ kampa u Peterovaradinu, popularno nazvanog „Egzit vilidž“, danas su, dan uoči otvaranja festivala, posetili predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić, gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić i predstavnici diplomatskog kora u našoj zemlji. U kampu je, prema rečima glavnog menadžera festivala Bojana Boškovića, do podneva registrovano nešto više od 2.000 gostiju, ali ih je svakog sata sve više, a mnogi će stići tek sutra.

-Kapacitet kampa je 10.000 mesta, a sama tvrđava, gde će se održati festival, dnevno može da primi najviše 50.000 posetilaca. Očekujemo da ih ove godine bude po 40.000, pošto se opšta ekonomska kriza još uvek oseća – dodao je Bošković.

Povezana vest:  Druženje sa Juricom Pađenom u Jugotonu

Glavni sponzor „Egzita“ je ponovo pokrajinska vlada, sa 30 miliona dinara, dok je Grad Novi Sad izdvojio 20 miliona.

-Ponosan sam što je pokrajina godinama najveći pojedinačni sponzor ove manifestacije, jer nije reč samo o običnom festivalu. `Egzit` je postao institucija, jer ne postoji ni jedan drugi događaj ili brend koji toliko doprinosi pozitivnom imidžu Srbije u svetu – naglasio je Pajtić.

Povezana vest:  Koncert hora Kolibri u Domu sindikata 22.marta

Prema njegovim rečima, nije zanemariv ni materijalni efekat četvorodnevne smotre, kao ni njene poruke upućene, pre svega, mladima.

-Organizatori Egzita su ostali verni idejama koje su ih vodile kada su napravili prvi festival. Ostali su verni promovisanju evropskih vrednosti, multikulturalnosti i demokratiji – istakao je Pajtić.

Sem muzičkog dela, na festivalu će, kao i ranijih godina, biti organizovane brojne tribine, na različite teme koje interesuju mlade, kao glavne goste.

Povezana vest:  Album grupe Lejdi Antebelum najprodavaniji u SAD

-Ovoga puta u prvom planu će biti zaštita životne sredine, zatim prava i položaj seksualnih manjina, a prvi put ćemo dodeliti stipendije mladim talentima iz novoformirane `Stejt of Egzit fondacije` kazao je Bošković.

Goste kampa na prostoru nekadašnje kasarne na Trandžamentu posetili su i ambasadorka Danske Mete Kjuel Nilsen, zamenik ambasadora Velike Britanije Vilijem Longherst i otpravnica poslova slovanačke ambasade Jadranka Šturm Kocjan.

Gotovo 90 odsto stanara „Egzit vilidža“ su stranci, uglavnom iz zapadne Evrope, a više od polovine gostiju su takođe iz inostranstva.