tose_najava_koncerta_aki_rahimovski_foto_press_rts_sarics

Četiri godine od smrti Toše Proeskog

Večears ćemo se setiti Tošeta Proeskog uz emisiju RTS-a koja proslavlja njegov život ispunjen muzikom i ljubavlju prema svim ljudima. Podrška mladim umetnicima i vera u njih samo su neke od pohvala koje kolege imaju za prerano stradalog pevača.

Radio-televizija Srbije u nedelju emituje emisiju posvećenu Tošetu Proeskom, na dan kada je makedonski pevač pre četiri godine tragično nastradao. Emisija nosi naziv „Balkan – sećanje na Tošeta“.

Povezana vest:  Rekord Kejti Peri na Bilbordovoj listi singlova

tose_najava_koncerta_antonija_sola_aleksandra_radovic_aki_rahimovski_kaliopi_foto_press_rts_sarics_(3)

Toše Proeski je poginuo u saobraćajnoj nesreći 16. oktobra 2007. na autoputu Zagreb-Lipovac, kod Nove Gradiške u Hrvatskoj, kada je džip koji je vozio Georgij Georgijevski udario u šleper koji se nalazio ispred njega. Toše je poginuo na licu mesta, a njegovi saputnici, Geogrijevski i menadžerka Ljiljana Petrović su bili povređeni.

„Makedonski slavuj“ je rođen 25. januara 1981. godine u Prilepu. Počeo je da peva još u djetinjstvu, a prvi album izdao je 1999. godine. Bio je UNICEF-ov ambasador dobre volje, primio statuu Majke Tereze za humanitarni rad i bio poznat u celom regionu, pa i šire. Poslednji veliki koncert održao je u Skoplju 5. oktobra.

Povezana vest:  INmusic objavio nastup izvođača po danima i pustio dnevne ulaznice u prodaju

Dan kad je poginuo, 16. oktobar, u Makedoniji je proglašen danom žalosti. Nakon njegove smrti objavljen je i poslednji album „The Hardest Thing„, te snimljen dokumentarni film o njegovom životu. Postao je počasni građanin Makedonije, snimio šest studijskih albuma, izdao dva DVD izdanja, napunio bezbroj koncertnih sala širom Balkana, osvojio brojne muzičke nagrade i u srcima svih ostao zapamćen kao veliki čovek.

Povezana vest:  Balkanopolis 2.1 i Slobodan Trkulja u Sava centru 24.novembr