belef_logoBELEF od 16. jula do 8. avgusta pod sloganom Novi talas

 

Beogradski letnji festival (BELEF), na kome će biti organziovan scenski, muzički, filmski i vizuelni program, ove godine će biti posvećen 30. godišnjici novog talasa, a održaće se pod sloganom „Na novom talasu“, a od 16. jula do 8. avgusta, najavili su iz BELEF centra.

U saopštenju se navodi da će ovogodišnji BELEF biti otvoren koncertom grupe „Disciplina kičme“ i nastupom flamenko ansambla „A mi aire“ iz Španije.

-Slogan Belef-a ‘Na novom talasu’ došao je kao logično podsećanje na najsjajniji period kulturnog udara koji je obeležio osamdesete godine u Beogradu, Zagrebu, Sarajevu, Ljubljani… Novi talas stigao je ‘Paket aranžmanom’ 1980. godine i pomerio državu, tada već na izmaku snaga, donevši novu energiju i kulturnu motivaciju – navodi se u saopštenju.

Povezana vest:  THE SPANKS – NOVI ALBUM, Šamar kiču

U okviru filmskog programa BELEF-a, pod nazivom „Otvoreni bioskop“ biće prikazani filmovi sa festivala iz regiona, kratkog metra, alternativnog, autorskog i dokumentarnog filma.

Na BELEF-u će biti prikazana retrospektiva srpskog avangardnog i alternativnog filma, kao i filmovi zabranjeni bez zabrane i koje srpski distributeri nisu uvrstili u bioskopski repertoar.

U okviru vizuelnog programa BELEF-a predstaviće se mladi umetnici iz bečkog „Bildetage“ iz Beča, biće otvorena i izložba na fasadi Doma Narodne skupštine, a takođe će biti predstavljeno delo Vlade Veličkovića „Zaustavljeni trenuci vremena“.

Povezana vest:  Svetska DJ zvezda Thomas Gold dolazi na Bibano Summer 2012.

Scenski program BELEF-a ove godine će biti pokretu, a kretaće se od Knez Mihajlove, preko Kalemegdana do Ušća.

U scenskom programu će dominirati savremeni ples i teatar pokreta, a biće izvedene predstave „Međuprostor“, „Tri sestre“, „Paranoja šik“, „Rika u bloku“, a takođe će nastupiti i atraktivni muzički cirkus iz Francuske „Urban rabbit“.

U okviru muzičkog programa koncerte će održati „Električni orgazam“, „Jura Stublić i Film“, „Disciplina kičme“ i drugi.

Kako je najavljeno, koncerti će biti održavani od 21.00 na sceni iza Galerije Prirodnjačkog muzeja, na Malom Kalemegdanu u Beogradu, a prvi nastup 16. jula predviđen je za „Disciplinu kičme“, uz mladi sastav „Metak za zlikovca“.

Povezana vest:  Prvi solo album Ide Prester u najavi

Na Belef-u će nastupiti i slovenački kantautor Zoran Predin, sastavi „Nežni Dalibor“ i „Repetitor“, kao i andergraund veterani „Supernaut“.

Beograđani će imati priliku da čuju bendove „Darkvud dab“ „Lira vega“, „Popečitelji“ i „Multietnička atrakcija“ , kao i novosadski „Obojeni program“ i nova pop senzacija „Svi na pod“.

-‘Belef’ spaja staro s novim, budući da muzičko putovanje koje je obeležje ovogodišnjeg festivala traje i preko devedesetih, ‘Obojenog programa’, ‘Darkvud daba’, ‘Žena kesa, ‘Nežnog Dalibora’…, a zavšava se u novom milenijumu bendovima poput ‘Petrola’, ‘Repetitora’… – navodi Belef.