bajagaČetvrt veka prošlo od drugog Bajaginog albuma

 

„Bajaga i insturktori“ objavili su pre 25 godina svoj drugi album „Sa druge strane jastuka“, koji ih je sa hitovima poput „220“, „Dobro jutro džezeri“ ili „Zažmuri“, uvrstio među najpopularnije rok izvođače u Jugoslaviji, podsetio je danas saopštenjem njegov promoter „Long plej“.

„Sa druge strane jastuka“ objavio je 13. marta 1985. godine PGP RTB kao vinilno i kasetno izdanje, a „Long plej“ podseća da je album prošle godine remasterizovan i reizdat na CD-u, deljenom kao poklon posetiocima jednog od tri koncerta pred Novu godinu u beogradskom Sava centru, gde je Momčilo Bajagić proslavljao 25 godina svog benda.

Bajagić je prvencem „Pozitivna geografija“ (1984) počeo samostalnu karijeru, a potom je po odlasku iz „Riblje čorbe“ nastavio drugim albumom „Sa druge strane jastuka“, za koji danas kaže da je njegov „prvi veliki, uspešan album“.

Povezana vest:  Peti "Arsenal fest" počinje 25. juna

-Posle su nas ozbiljno ukapirali u PGP-u, jer je (album) otišao u 360.000 (primeraka) u prvom naletu, a kasnije verovatno još. Sa tim albumom razvalili smo, totalno! To su trenuci kad loše stvari preokreneš u dobre. Napustio sam Čorbu, koja je bila najpopularniji bend i najplaćeniji, a napravio sam bend koji je isto tako razvaljivao – kaže Bajagić.

Na albumu se našla jedna od najpoznatijih pesama njegove karijere „Dobro jutro džezeri“ koju je Bajagić napisao na osnovu druženja sa džez muzičarima u Domu omladine Beograda, često do ranih jutarnjih sati. Pesma duhovito dotiče pitanje tezgarenja džezera kod kolega narodnjaka.

Povezana vest:  PHAT PHILLIE GOST EMISIJE IMPULS

-Stvarno je bilo nenormalno… dođe neki narodnjak iz Š lige i četiri akademski obrazovana džezera sviraju za njega, moraju da to rade, jer su na plati u orkestru (Radio Beograda). Ljudi koji su svirali Majlsa Dejvisa skidaju neku idiotsku frazu na saksofonu, ali da zvuči kao zurla! – objašnjava Bajagić.

Polupank „Šarene piluile za lilule“ Bajagić opisuje kao „duhovitu antidop pesmu“, i priznaje da se „svašta gutalo u to vreme“.

-To je i mala žaoka na psihijatriju. I u socijalizmu su psihijatri dosta problema rešavali više pilulama, nego razgovorom. Kao klincima dešavalo nam se da neko donese nekakve pilule, iako nam ne trebaju, pa ti bude posle loše tri dana. Možeš tako da otupiš. Nisam voleo tu hemiju. Kritika na čitav taj fazon – kaže Bajagić.

Povezana vest:  Dvostruki trijumf Hladnog piva u Beogradu

Album zatvara „Zažmuri“, možda do danas najpopularnija balada „Bajage i instruktora“, koju njihov vođa opisuje kao nešto „između ljubavne pesme i uspavanke“, koja pokazuje da je „nekad najjednostavnije najbolje“.

-Za emisiju ‘Hit meseca’ (Televizije Beograd) svako je birao pesmu. Mi smo izabrali ‘Zažmuri’. Ako te neko pita kakva pesma treba za ‘Hit meseca’, odgovor je brza i hitična. Prethodno nam je neko iz ‘Bijelog dugmeta’ rekao: ‘Stari, teško je prvo ić’ sa baladom’. A mi smo došli do prvog mesta ‘Hita meseca’ – priseća se Bajagić.