Jedna od najpopularnijih grupa sa područja bivše Jugoslavije – Plavi Orkestar priprema veliki spektakl poslednje večeri 15. Belgrade Beer Festa.

Plavi orkestar nastupiće na Ušću u nedelju, 20. avgusta, u okviru aktuelne turneje Everblue Tour 2017 – Noć Plavog Orkestra”, kada će sa brojnim gostima prirediti noć za pamćenje.

Aktuelnu turneju bend je započeo polovinom juna, a prvi veliki koncert održaće upravo na Belgrade Beer Festu, gde su na prethodna dva nastupa oborili rekorde po broju posetilaca na Ušću.

Zanimljivo je i da se svi koncerti sa aktuelne turneje snimaju audio i video, te da će materijal biti korišćen za prvi live album benda. Zbog toga će njihov nastup ove godine trajati oko dva ipo sata, a na glavnoj festivalskoj bini, pridružiće im se i brojni prijatelji, među kojima su poznati sarajevski umetnik Branko Đurić-Đuro, popularni slovenački muzičar Roberto Magnifico, kao i gosti iznenađenja.

Povezana vest:  Beyonce prva sa devet nominacija za Gremi nagrade

Saradnja Branka Đurića Đure i Plavog Orkestra počela je osamdesetih godina kroz kultni sarajevski pokret “New Primitives”. Poznati glumac, komičar i režiser za Plavi Orkestar je, u više navrata, režirao muzičke spotove, dok je frontmen grupe Saša Lošić napisao muziku za Đurin filmski hit “Kajmak i marmelada”.

Robert Pešut poznat pod umetničkim imenom Roberto Magnifico, jedan je od najboljih slovenskih muzičara. Na našim prostorima poznat je po brojnim velikim hitovima kao što su “Hir aj kam, hir aj go”, “Samo malo”, te kao autor muzike za film „Montevideo, Bog te video”. Upravo je izdao svoj novi album pod nazivom „Charlatan de Balkan”. Magnifico je jedan od bliskih prijatelja Saše Lošića, sa kojim je imao zajedničke nastupe kroz razne projekte.

Plavi Orkestar osnovan je u Sarajevu 1983. godine. U muzičkim enciklopedijama označen je kao jedan od „kulturnih fenomena osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka“. Momci iz grupe objavili su osam albuma koji su prodati u više od četiri miliona primeraka na tržištima bivše Jugoslavije i šire. Održali su preko 4.000 koncerata na području Balkana, ali i Švedske, Švajcarske, Nemačke, Poljske, Amerike, Australije i drugih zemalja.

Povezana vest:  Šest zabrana koje je Šeril Kol postavila Ešliju Kolu

Nastupi Plavog Orkestra već decenijama spadaju u najatraktivnije i napopularnije koncerte na regionalnoj sceni, a Beograđani i njihovi gosti imaće priliku i zadovoljstvo da uživaju u pravom spektaklu na kome neće izostati nijedan veliki hit, i koji će, sigurni smo, mnogima obeležiti ovo leto.

Del Arno Bend i Đorđe David o Belgrade Beer Festu

Prvog dana festivala nastupiće i poznati roker, Đorđe David sa svojim bendom “Death saw”. “Svi iz benda jedva čekamo naš nastup 16. avgusta i “ubićemo” sa repertoarom. Beer Fest je najsvetliji i najšareniji bedž Beograda. Ko nije svirao na Beer Festu ne postoji na muzičkoj mapi. Beer Fest jednako svet.“ poručuje Đorđe David.

Povezana vest:  Sin Dejvida Bouvija kritikovao novi film o svom ocu

A poslednje veče festivala, pre Plavog Orkestra, nastupiće i Del Arno Band koji je, po rečima frontmena Jovana Matića, imao zadovoljstvo da bude svedok nastajanja i razvitka Beogradskog Beer Festa. “Od prvih dana bend je podržao ideju da glavni grad ima svoj veliki muzički festival. Izuzetne uspomene nas vežu za Beer Fest gde smo učestvovali četiri puta. Za nas ovaj festival, koji od svojih prvih dana vodi računa o domaćim autorima i pažljivo balansira program između tek nastalih i afirmisanih muzičara naše države i regiona, predstavlja jedan od najvažnijih događaja u sezoni. Uvek je zadovoljstvo nastupati na Beer Festu. Nije na odmet napomenuti da je, a sve u okviru pažnje koju Beer Fest posvećuje domaćim autorima, u međuvremenu zaživela i izuzetna manifestacija – Beer Garden na Adi Ciganliji”, ističe Matić.