georgie fameGeorgie Fame, legenda britanskog ritma i bluza na Nišvilu

 

Legenda britanske ritam i bluz i jazz scene klavijutarista, kompozitor i pevač Gergie Fame nastupiće 13. avgusta na predstojecem Nišville jazz festivalu.

Georgie Fame je  jedan od najoriginalnijih predstavnika britanske scene,a kako kažu kritičari, njegov stil je upečatljiva mešavina jazz muzike i američkog ritma i bluza. Veliku popularnost stekao je još šezdesetih godina kada je sa svojim pratećim bendom “Blue Flames” imao velike hitove: “Yeh, Yeh” (kompozicija latin jazz legende Monga Santamarie sa tekstom Džona Hendiksa) iz 1965. i “Getaway” iz 1966. koji su stigli do prvih mesta britanske top liste.

Povezana vest:  MINISTRY PAMTE SRBIJU I RADUJU SE KONCERTU U BEOGRADU

Njegov treći “broj jedan”, ali bez Blue Flames  bila je “Balada o Boni i Klajd” (1968). U Fejmovom bendu tokom šezdesetih su izmeђu ostalih svirali i Mitch Mitchel (kasnije bubnjar Jimmi Hendrix Expirience-a) i tada maladi John Mclaughlin.

Snimao je i nastupao sa “bratom po oružju” orguljašem sastava Animals Alanom Prajsom (Alana Price), a saradnja sa Vanom Morisonom (u čijem je bendu Georgie Fame  i umetnički direktor) traje do današnjih dana.

Povezana vest:  KONKURS ZA POSAO U EXIT TIMU JOŠ SAMO SEDAM DANA!

Od samih početaka njegov stil je bio dosta oslonjen na swing, a vremenom se sve više okretao džezu. Svojevrsno priznanje bila je jednogodišnja turneja sa big bendom slavnog Count Basie-a. Jedno vreme je sarađivao i sa sastavom Rhythm Kings koji predvodi bivši Rollingstones basista Bill Wyman, a u Nišu će se predstaviti sa svojim trijom Three Line Whip u okviru koga nastupa sa svojim sinovima Tristanom i Džejmsom.

Povezana vest:  Dugo očekivani koncert velike grčke zvezde Antonis Remosa u Sava centru 1.juna