GucaSabor trubača u Guči od 13. do 22. avgusta

 

Na Saboru trubača u Guči, 50. po redu, od 13. do 22. avgusta predstaviće se 2.000 učesnika iz Srbije i inostranstva, najavili su danas organizatori.

Direktor Centra za kulturu opštine Lučani Adam Tadić rekao je na konferenciji za novinare da će Sabor ove godine prvi put trajati deset umesto tri dana, kao i da je planirano da ove godine prvi put bude organizovano i svetsko takmičenje za Zlatnu trubu.

Prema njegovim rečima, Sabor će biti otvoren 13. jula u 10.00 kod Spomenika trubaču, a nakon toga će biti održana i Svečana akademija povodom jubilarnog 50. izdanja te manifestacije.

-Prvog dana Sabora će biti otvorena zgrada Muzeja trube, kao i izložba Kuća je naša velika suština autora Božidara Petrovića u Domu kulture i izložba radova slikara, vajara, keramičara u zgradi Muzeja trube. Biće održana i promocija monografije ‘Guča – pola veka Sabora trubača – rekao je on.

Povezana vest:  Boris Novković održao nezaboravan koncert u Maestralu

Adam Tadić je istakao da će Kulturno umetnički program na pozornici ispred Doma kulture početi 13. avgusta u 20.00, a da će do kraja Sabora pored takmičenja trubača biti održan i niz koncerata.

Na Saboru će nastupiti Goran Bregović, Sanja Ilić i Balkanika, Dragan Kojić Keba, trubači Boban i Marko Marković, Dejan Lazarević, Dejan Petrović, a tokom finalne večeri koncert će održati Miroslav Ilić.

Pobednici će biti proglašeni u subotu 21. avgusta, nakon koncerta Miroslava Ilića, a revija pobednika će biti održana poslednjeg dana Sabora, 22. avgusta od 15.00.

Povezana vest:  Adel prvi put na dodeli MTV video muzičkih nagrada

Predsednik Mesne zajednice Guče Miroslav Radoičić rekao je da lokalna zajednica, iz godine u godinu, nastoji da doprinese što boljem kvalitetu organizacije samog Sabora, pre svega što se tiče infrastrukture, kako bi zadovoljila potrebe velikog broja gostiju iz zemlje i inostranstva.

-Urađeno je mnogo na poboljšanju infrastrukture i objekata, kao i na sadržajima koji će gostima pružiti prijatan boravak i lep provod u Guči – rekao je on i dodao da se ulaznice za sam Sabor neće naplaćivati, ali da će se naplaćivati parking koji će za automobile za svih 10 dana koštati 1.000, a za autobuse 3.000 dinara.

Povezana vest:  Novi Yammat premijerno na MTV-ju!

Pevač Miroslav Ilić je rekao da je on veliki poštovalac trube i Sabora i da smatra da uz trubu ne idu koncerti niti bilo kakvi drugi instrumenti, ali da je prihvatio da održi koncert samo zbog toga što se ove godine obeležava 50 godina postojanja te manifestacije.

-Moramo da sačuvamo tradiciju i autentičnost, koje Guča prezentuje, jer to je nešto originalno što mi možemo da predstavimo svetu, i to je prava vrednost – rekao je on.

Organizatori su najavili da će 13. avgusta, na ulasku u Guču, biti otkriven spomenik Desimiru Perišiću, prvom pobedniku prvog Dragačevskog sabora trubača.