trubaciGUČA 2010.

Počinje Dragačevski sabor trubača

 

Jubilarni 50. Sabor trubača, na kojem će prvi put biti održano takmičenje za „Zlatnu trubu sveta“, počinje sutra u Guči. Sabor, koji će ove godine prvi put trajati deset dana, održava se pod pokroviteljstvom Vlade Srbije.

U 10.00 u centru Guče, pored Spomenika trubaču, uz zvuke saborske himne „Sa Ovčara i Kablara“ i pucanje iz prangija sa okolnih brda, biće podignuta saborska zastava. Manifestaciju će otvoriti ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić.

Povezana vest:  Džordž Majkl iz zatvora: "Ne dobijam specijalan tretman"

Posle toga, održaće se svečana akademija povodom 50. godina manifestacije, a u 12.00 je otvaranje Muzeja trube, gde će biti prikazan istorija tog duvačkog instrumenta. U popodnevnom delu biće predstavljena knjiga „Pola veka Dragačevskog sabora“, i publikacije o takmičenjima trubača, pobednicima i učesnicima.

Domaćin i predsednik Saborskog odbora Slobodan Jolović izjavio je da će na Saboru nastupiti oko 2.000 učesnika, a očekuje se oko milion posetilaca. Jolović je dodao da je za svetsko takmičenje trubača prijavljeno 15 orkestara sa svih kontineta, zbog čega je najavljen i rekordan broj inostranih gostiju koji su rezervisali prenoćišta u Čacku, Lučanima, Ivanjici i Požegi.

Povezana vest:  RED BULL MUSIC ACADEMY STAGE NA TERRANEO FESTIVALU

Za Sabor je akreditovano 200 domaćih i stranih novinara, a sve sobe u Guči su odavno rezervisane.