guca-festGuča puna gostiju

 

Trećeg dana 50. Dragačevskog sabora trubača  u Guči okupilo se više desetina hiljada ljubitelja izvornog narodnog stvaralaštva i dobre zabave. U ovu varošiču neprestano se slivaju kolone automobila, pa je policija pojačala kontrolu saobraćaja na svim prilaznim putevima. Zahvaljujući tome, do sada nije bilo većih zastoja ili ozbiljnijih udesa. O redu i miru brine oko 400 policajaca, a o zdravlju posetilaca Dom zdravlja i 19 mobilnih ekipa sa stotinu lekara i drugih medicinskih radnika.

Povezana vest:  Dubioza kolektiv: Očekujemo vegetarijansko janje na ražnju

Za dobro raspoloženje generalni sponzor „Apatinska pivara“ pripremila je 5.000 hektolitara ili milion boca piva od po pola litra.

Do sada je akreditovano oko 500 domaćih i stranih novinara. Medju njima je i specijalni izveštač Bi-Bi-Si-ja koji je Dragačevski sabor opisao kao globalni muzički dogadjaj.

Jedna američka i jedna francuska ekipa snimaju dokumentarne filmove o zbivanjima u Guči.

-Naš film će se zvati ‘Zemlja trube’ – rekla je Merijen Ajens iz Njujorka, koja je  na sabor došla za orkestrom „Zlatne uste“. Ovaj orkestar je pre 19 godina svoje prvo gostovanje u Guči započeo sviranjem „Marša na Drinu“. Osnovala ga je  grupa američkih intelektualaca, kojima se dopala muzika njihovih suseda Srba, nastanjenih u SAD.

Povezana vest:  Bassivity Digital Showcase 23. juna u Domu Omladine

Kulturno-umetnički program u nedelju počeo je nastupom više trubačkih orkestara, medju kojima je bio i sastav „Fanfara“ iz Velike Britanije.

U nedelju uveče na pozornici pored Belice u 20 časova počinje koncert orkestra Dejana Petrovića, iz Dubokog kod Užica, najmladjeg majstora trube, koji je ovo priznanje dobio zbog više uspešnih nastupa na saboru.

Pored učešća novih folklornih i trubačkih grupa, od bogatog muzičkog programa u ponedeljak najveću pažnju privlači koncert grupe „Balkanika“ i Sanje Ilića, kojima će se pridružiti i Dragan Kojić Keba.

Povezana vest:  Karte za koncert Džoan Baez puštene u prodaju