25danipiva_1200pxPatka i Štuke trijumfalno otvorili Dane piva!

 

Naizgled neobičan spoj, obećavajući sarajevski rok sastav Letu štuke i legendarna Yu pank grupa Pekinška patka poslužili su u sredu uveče kao sjajno otvaranje 25. Danima piva u Zrenjaninu, uspevši da u potpunosti ispune Žitni trg gde će se u narednih pet dana održavati glavni muzički program festivala.

Pioniri panka u Jugoslaviji Pekinška patka u junu su se ponovo okupili za sjajno primljene povratničke koncerte u Beogradu i Zagrebu, povodom 30 godina od kultnog singla „Bila je tako lijepa“, a sada je preko „Dana piva“ prvi put u svojoj istoriji došla do Zrenjanina, za namasovniji svoj ovogodišnji koncert.

Povezana vest:  DUPLA MTV PREMIJERA: Vatra ft. Damir Urban – “Tremolo” i Elvis Jackson – “Wake Me Up”

Više hiljada uglavnom mlađih Zrenjaninaca i njihovih gostiju napučilo je Žitni trg, pokušavši da divljom šutkom i konstantnim polivanjem pivom pariraju mladalački energičnoj i poletnoj svirci Patke, glavnih zvezda prve večeri festivala.

-Pekinška patka leti, živi i prži ponovo – kratko je sumirao veče legendarni frontmen Nebojša Čonkić-Čonta.

Patka je eksplodirala na glavnoj festivalskoj bini uz „Poderimo rok“, prvu stvar sa legendarnog prvenca „Plitka poezija“ (1980), da bi preko „Ljubavi“ i „Bila je tako lijepa“ (koja zvuči moćno kao pre 30 godina!), Čonta i drugovi stigli do dve nove pesme predviđene za povratnički singl. (Mada Ostaje žal što ne sviraju više stvari sa potcenjenog, ali uticajnog drugog albuma „Strah od monotonije“ iz 1981).

Povezana vest:  Džastin Timberlejk piše muziku za animirani film "Trolls"

Da je Patka poderala rok u Zrenjaninu ili kako je to Čonta ranije najavio napravila „Šutku u Bečkereku“, pokazuje i za festivale nesvojstven poziv publike da se izađe na bis, na kome se kroz Zrenjanin prolomila „Bela šljiva“ i potom nova stvar, obrada „Un ano de amor“ iz filma „visoke potpetice“ Španca Pedra Almodovara. Ovacije raspojasane i raspamećene (bečkerečke) publike!

Sarajevske Letu štuke frontmena Dine šarana u svojih sat i nešto vremena u Zrenjaninu pokazale su zašto

se na njih lože glumačka imena Sergej i Branislav Trifunović i Srđan Žika Todorović. Na svojoj premijeri u Zrenjaninu Štuke su stigle do bisa, svirajući „Sunce“, „Minimalizam“ sa prvenca iz 2005. godine, kao i „Paranoju“ i „Bella Donnu“ sa drugog albuma „Proteini i ugljikohidrati“ (2008).

Povezana vest:  Novi album Jadranke Stojaković „Daleko“

Da li je potrebno reći da je „Pero papacoder“ primljen sa neskrivenim oduševljenjem publike? Povratak u Zrenjanin za Štuke je izgleda samo pitanje vremena…

Prve večeri Dana piva Zrenjaninci su mogli da uživaju i uz prethodne svirke američkog rok sastava Stereotajp (Stereotype) i potom alternativnog sastav E Play iz Beograda. Drugo veče 26. avgusta na žitnom trgu je posvećeno etno izvođačima Vrelu, Bilji Krstić i Esmi Redžepovoj.