Johnny_StulicBez Štulića promocija njegovih knjiga u Beogradu

 

Komplet od 14 knjiga sa prepevima i prevodima antičkih pisaca, istoričara i filozofa, promovisan je u sredu uveče u Beogradu, u odsustvu njihovog autora, rok-muzičara Branimira – Džonija Štulića. Uprkos kiš, promocija u knjižari „Ilegala“ privukla je stotine Beograđana, od kojih su neki došli u nadi da bi se ipak mogao pojaviti nekadašnji frontmen kultne grupe „Azra“ koji poslednjih 20-tak godina živi povučeno u Holandiji.

U 14 knjiga Štulić je ponudio svoje viđenje klasika antike – Homerove „Ilijade“ i „Odiseje“, „Herodotovih istraživanja“, Tukididovog „Peloponeskog rata“ i „Aleksandrijade“ – o podvizima Aleksandra Velikog.

Knjige su objavljene samo u Srbiji, i po Štulićevoj želji prodaju se isključivo u kompletu, po ceni od 14.000 dinara, uz dva CD sa snimcima koncerata koje je održao 1990. godine u Banjaluci i Mostaru. Značaj promociji koju je izdavač knjiga „Plato buks“ (Books) nazvao „Crveni tepih i ambrozija. A gde je Štulić? U ilegali!“, dali su direktan prenos beogradske televizije Studio B i performans poznatih ličnosti posvećen Štulićevom liku i delu.

Povezana vest:  U VIDINU OTVOREN 10. MEĐUNARODNI SALON ROCK FOTOGRAFIJE

Glumac Branislav Lečić koji je čitao Štulićeve pesme i odlomke iz njegovih literarnih dela, rekao je: „Džoni vreme je da budeš ovde… Fališ čoveče, dođi!“

Rok poslenik Momčilo Rajin rekao je da je Štulić jedan od najprodavanijih autora novog talasa, koji se nikad nije zadovoljavao malim i „uradio je mnogo više od prostog ređanja hitova koje je publika zdušno prihvatala i horski pevala“.

-Poslednji dvadesetak godna po raspadu ‘Azre’, Džoni će se tek u nekoliko navrata vraćati muzici. Ako je prevod ‘Ilijade’ mogao da liči na eksces ekscentrika, dalje uranjanje u antičku i grčku književnost pretvorili su se u pravu pasiju – ocenio je Rajin.

Povezana vest:  Akustični koncert Kaliopi na Kolarcu

Istakavši da da nije stručnjak za antičku kniževnost, Rajin je rekao da je izlaskom kompleta knjiga „kult Džonija Štulića dobio novo pogonsko gorivo, a mi istinsko grandiozno delo“.

Novinar i voditelj televizije Studio B Velja Pavlović je priznao da ne može da izbroji „koliko Džoni ne svira u Beogradu, ali da i dalje nema vikenda da ne vidimo oglas nekog tribjut benda i svirke koje drže tradiciju ‘Azre’ „.

-Večeras slavimo 14 velikih knjiga. To je nešto što fascinira jer je urađeno apsolutno beskompromisno. U ovoj krizi je teško ili nemoguće prodati toliko knjiga ođednom, a on je postavio uslov: ili sve ili ništa. Čitaćemo sve ili ne moze nijedna knjiga – rekao je Pavlović.

Povezana vest:  Kevin Spejsi peva u dobrotvorne svrhe

Bivši član satiričnog „Ideksovog pozorišta“ Mićko Ljubičić se prisetio da je prvi koncert „Azre“ u Beogradu gledao u Studentskom kulturnom centru 1981. godine kada je Štulić priredio „dva sata paklene svirke, nijednu pauzu između pesma, komunikciju s publikom nula, ako izuzmemo pesme gde je komunikacija bila stotka“.

-S obzirom da sam ja Svjetski Mega Car, nema nijedna druga uloga koja mu se može dodeliti osim poluboga – rekao je muzičar Rambo Amadeus nagrađen burnim aplauzom prisutnih u krcatoj knjižari „Ilegala“.

Vođa zagrebačke „Azre“, jedne od najpopularnijih i najuticajnijih novotalasnih grupa u Jugoslaviji, Štulić od početka ratova i raspada države živi povučeno u Holandiji. Poslednje muzičko izdanje bio je „Azrin“ album „Blaze“ (1998), a 2005. godine se oglasio knjigom autobiografske poezije „Smijurija u mjerama“.