TROYA 0711 smTROJA – Na pozornicama drevnih lokaliteta

 

Muzičko-scenska predstava TROJA koju će u Beogradskoj areni, 19. novembra izvesti svetski poznata plesna trupa „Vatra Anadolije“ jedna je od retkih predstava koja se izvodi na mestima od istorijske važnosti.

Atraktivni nastup trupe koreografa Mustafe Erdogana do sada je izveden na drevnim lokacijama, pozornicama ispred egipatskih piramida, Ajfelovog tornja, Selahatin tvrđave u Egiptu, El Kahiri tvrđave u Abu Dabiju, drevnom gradu Petra u Jordanu kao i antičkom teatru u Tunisu. Izbor ovakvih mesta nije slučajan. Kako sam Erdogan objašnjava “istorijska vrednost mesta izvođenja daje posebnu boju temi predstave“.

Inače, članovi trupe „Vatra Anadolije“ biraju se u specijalnom kampu za plesače koji jednom godišnje organizuje Mustafa Erdogan. Kamp traje tri meseca u Istanbulu a pravo da se prijave imaju svi sa talentom za plesom iz bilo kog kraja sveta. Prolazeći obuke kroz različite plesove i učeći neobične koreografije sa spojem folklornog i modernog, učesnici žive u zajednici pripremajući se za potencijalne nove izvođače čuvene trupe. I pored napornih treninga, samo najboljima se pruža mogućnost da iz ove svojevrsne umetničke akademije, nastupe na svetskim pozornicama kao deo „Vatre Anadolije“.

Povezana vest:  DOČEK NOVE 2011, Rock & Roll Nova godina na Beogradskom sajam u hali 5: Riblja Čorba, Prljavi Inspektor Blaža, Đura i Mornari i bend Vesele 80e

Trupu „Fire of Anatolia“ je posle više godina rada i istraživanja osnovao koreograf i reditelj Mustafa Erdogan 1999. godine pod imenom „Sultans of the Dance“. U stalnoj postavi trupa ima preko 120 igrača – što je čini jednom od tri najveće na svetu. U svom originalnom tumačenju TROJE, plesna trupa „Fire of Anatolia“ spojila je folklorne igre Male Azije, Egeja i Balkana. Elementi folklora i tradicije Orijenta – trbušne plesačice, derviški obredi i zanosni rtimovi – isprepletani su sa modernim plesom i baletom, u virtuoznom izvođenju umetnika koji ne predstavljaju samo kulturu zemlje iz koje potiču, već pozornicu na kojoj izvode TROJU pretvaraju u mesto gde se simbolički sjedinjavaju Istok i Zapad.

Povezana vest:  Lejdi Gaga posetila Harvard

TROYA 012 SMPreko 80 igrača, pevača i muzičara, trojanski konj visok 8 metara, uz originalnu muziku Jicela Arzena, fascinantne svetlosne efekte, 2.000 atraktivnih kostima, efektne rekvizite i scenografiju čine TROJU jednom od trenutno najspektakularnijih scenskih produkcija na svetu.

Do sada je muzičko-scensku produkciju TROJA videlo više od 20 miliona ljudi u preko 40 zemalja sveta. U Ginisovoj knjizi svetskih rekorda trupa „Fire of Anatolia“ drži dva priznanja: za najbrže grupni ples sa 241 stepom u minuti, kao i za najveći broj posetilaca tokom pojedinačne predstave – 400.000 ljudi.

Povezana vest:  Teofilovići i Tadić vas sutra vraćaju suštinskim emocijama

Ulaznice po ceni od 2.200, 2.700, 3.200 i 4.000 dinara u prodaji su na sledećim mestima: biletarnica Beogradske arene, SKC – knjižara Delfi, „Ušće“ Shopping Centar, Eventim, Dom omladine, pozorište Boško Buha, Gigstix Novi Sad kao i putem sajtova www.arenabeograd.com i www.tickets.rs