Prva truba francuske Erik Obijer održaće koncerte sa Umetničkim anasmblom “Stanislav Binički” kojim će dirigovati Pavle Medaković. Gost koncerta je harfistkinja Nađa Dornik.

Prvi koncert održaće se u Beogradu u petak, 28. septembra u Atrijumu Narodnog muzeja u 20.00 časova, a drugi koncert biće održan u Novom Sadu u subotu, 29. septembra u Galeriji Matice srpske. Ulaz je slobodan!

Koncerti će biti održani povodom Dana Umetničkog ansambla „Stanislav Binički”, koji 26. septembra 2018. godine proslavlja 119. rođendan i Prvog internacionalnog konkursa za trubu „Ivan Jevtić“, koji će se održati u Beogradu u oktobru 2019. godine.

Generalni pokrovitelj koncerata je Ministarstvo kulture, informisanja i informacionog društva Republike Srbije.

PROGRAM:

Ivan Jevtić

Que le jour est beau! / Kako je lep dan!

Svita za pikolo trubu i kamerni orkestar

Fransoa Adrian Boaldie

Koncert ѕa harfu i kamerni orkestar

Đuzepe Tartini

Koncert za pikolo trubu i kamerni orkestar

Kompozitor Ivan Jevtić je rođen u Beogradu gde je završio srednju muzičku školu „Mokranjac“, a zatim studije kompoziceje na FMU u klasi prof. Stanijla Rajičića, gde je i magistrirao 1973god. Usavršavanje je nastavio u Parizu na Nacionalnom konzervatoriumu u klasi čuvenog profesora i kompozitora Oliviea Mesiana i u Beču na Visokoj školi za muziku kod prof. Alfreda Ula. Radio je i radi kao slobodan umetnik od 1978 godine.

Povezana vest:  Duet sa Meri Džej Blajdž na novom Slešovom albumu

Predavao je na Univerzitetu UFPL (konzervatorijum za muziku) u Brazilu u gradu Pelotas (Rio grande do sul). Od 2003 je dopisni član SANU, a od 2012 redovni. Njegov kompozitorski opus broji 120 dela solističke, kamerne, koncertantne (20 koncerata za razne instrumente) i simfonijske muzike. Naročito je poznat u svetu limenih duvača, a specijalno je veliki deo toga opusa posvetio instrumentu trubi. Svetski  poznati solisti na trubi su svirali i izvodili na nebrojenim koncertima njegove kompozicije, te stoga se javila ideja o jednom Internacionalnom konkursu za trubu, koji će se desiti oktobra iduće, 2019 godine u Beogradu. Predsednik žirija će biti g. Erik Obijer.

Saradnja Ivana Jevtića sa jednim od najboljih solista na trubi danjašnice, Erikom Obijerom je počela već davne 2001 godine, kada su u Parizu napravili dogovor za jedan integralni snimak  njegovih dela  za trubu za CD ( snimljen je u saradnji sa Beogradskom filharmonijom i izdat u Parizu sa veoma pohvalnim kritikama). Zapravo njihovo poznanstvo datira još od vremena (1974) kada su zajedno studirali na Konzervatorijumu u Parizu, Obijer u klasi čuvenog Morisa Andrea, a Jevtić kod Olivijea Mesijana.

Povezana vest:  Rock Village pomaže podizanje spomenika Šabanu Bajramoviću

Vreme je prolazilo, no oni su, svaki na svom putu,  sačuvali prijateljstvo i ono što je veoma važno reći: ljubav prema tom instrumentu „svetlosti“, trubi.

Danas je Erik Obijer profesor trube na Konzervatorijumu u Lozani (Švajcarska), a njegova karijera soliste je i dalje u usponu. Prisutan je na muzičkim scenama u celom svetu: od Japana, gde je veoma čest gost, preko Kine, Južne Koreje, Kanade, Kolumbije, Severne Amerike i svakako svih evropkih država. U našoj zemlji, u Beogradu, nastupa već četvrti put.

Ovaj koncert je veoma važan i ima promotivni karakter za Internacionalni konkurs za trubu „Ivan Jevtić“ koji će se održati iduće, 2019 godine, u našoj zemlji. Do sada su u Parizu snimljena  4 CD-a u izdanju čuvene pariske kuće „Indesanas“, gde Erik Obijer izvodi muziku Ivana Jevtića.

26. septembra 1899 godine, naš proslavljeni kompozitor, nastavnik i utemeljivač vojne muzike Stanislav Binički, osnovao je Prvi Beogradski vojni orkestar. To je bio prvi orkestar u Srbiji koji je mogao koncertno izvoditi, za tadašnje doba, modernu muziku. Tradiciju tog orkestra, kroz tri veka, do danas čuva Umetnički ansambl MO „Stanislav Binički”, koji ove godine obležava 119 godina postojanja.

Stanislav Binički je bio važna  figura u domaćoj i svetskoj istoriji muzike. Za sobom je ostavio brojna dela klasične muzike koja za motiv imaju teme i melos naših prostora. Tvorac je prve srpske opere „Na Uranku“, ali pored mnogo važnih dela, izdvojićemo za nas veoma bitnu kompoziciju koju često slušamo u različitim aranžmanima i na svim važnim svečanostima, „Marš na Drinu“.

Povezana vest:  Veliki humanitarni koncerti za Kraljevo: Aca Lukas, Aco Pejović, Seka Aleksić i prijatelji

Umetnički ansambl MO „Stanislav Binički“ danas predstavlja ustanovu Uprave za odnose sa javnošću, koja svojom programskom i repertoarskom raznovrsnošću i žanrovskom prilagodljivošću, na dostojan način afirmiše i reprezentuje Republiku Srbiju, Ministarstvo odbrane i Vojsku Srbije, domaćoj i inostranoj publici, ali i stručnoj javnosti.

Nađa Dornik je rođena 21.juna 2000 u Beogradu. Student je Konzervatorijuma za muziku i ples CNSMD u Parizu. Harfu uči u klasi profesorke Isabelle Moretti, a klavir u klasi Hortense Kartier Breson. Srednju muzičku školu “Mokranjac” završila je u Beogradu.

Do sada je osvojila brojne prve nagrade na domaćim i međunarodnim takmičenjima. Nastupala je u čuvenom Karnegi holu u Njujorku i na Svetskom kongresu harfe u Hong Kongu. Imala je solističke koncetre u Beogradu, Milanu, Firenci, Sandstedtu (Nemačka), Ženevi i Parizu. Kao solista svirala je sa orkestrima MO Stanislav Binički, Proklasika, Filharmonijom mladih Borislav Pašćan, Simfonijskim orkestarom RTS-a  i  Ženevskim kamernim orkestarom.