Svetski dan muzike i prvi dan leta obeležava se besplatnim koncertima širom sveta. Praznik posvećen muzici proslavlja se i u Beogradu, na platou ispred Kulturnog centra Beograd.

U petak, 21. juna u 12 časova biće održan koncert omladinskog ansambla saksofonista Banda saksofonista koji čine učenici Osnovne i Srednje muzičke škole Josip Slavenski.

Koncerti povodom Svetskog dana muzike organizuju se u više od 100 država, među kojima je i Srbija, a uživo izvođena muzika osvaja sve javne prostore i prati nas na svakom koraku. Prvi dan leta, posvećen je Svetskom danu muzike, zahvaljujući nekadašnjem francuskom ministru kulture Žaku Langu koji je predložio da se najduži dan u godini širom Francuske proslavlja besplatnim koncertima. Organizator koncerta je Kulturni centar Beograd.

Povezana vest:  Najprodavaniji albumi u SAD

Banda saksofonista će nastupiti pod vođstvom saksofoniste profesora Milana Savića i izvešće popularnu muziku u aranžmanu za ansambl saksofona. Publika u centru Beograda imaće priliku da čuje dela Manćinija, Geršvina, Hekoka, a zvuci Eurythmics-a i Coldplay-a na saksofonu obeležiće prvi dan leta u Beogradu.

Ansambl saksofona je okupljen sa ciljem da mladi izvođači steknu iskustvo kamernog muziciranja, a njihovi nastupi na manifestacijama na otvorenom doprinose popularizaciji instrumenta među širokom publikom. Sastav čine Antonela Ilijić, Lazar Đorđević, Katarina Tolić, Mateja Blažić i Lazar Đurić.

Povezana vest:  Bajaga i Instruktori prvi put u Mađarskoj

Banda saksofonista već nekoliko godina nastupa u okviru festivala Belgrade SAXperience.

Udruženje saksofonista i Međunarodni festival saksofona Belgrade SAXperience i ove godine organizuje Četvrtu međunarodnu letnju školu i festival saksofona Summer SAXperience koji će se održati od 5. do 15. avgusta u Herceg Novom.