logo_Udruzenje muzicara dzeza_zabavne_i_rok_ muzike_SrbijeOdržan prvi samit džez i rok muzičara u Beogradu

 

Udruženje muzičara džeza, zabavne i rok muzike Srbije održalo je danas svoj prvi godišnji samit, na kome je bilo reči o trenutnim aktivnostima te organizacije, a članovima „Ju grupe“ je uručena plaketa povodom 40 godina rada.

-Najlepše hvala za ovo priznanje. Da Bog da svi doživeli da trajete ovoliko dugo i duže – rekao je okupljenim kolegama muzičarima Žika Jelić, basista „Ju grupe“, koja je 29. novembra proslavila četiri decenije postojanja, kao sastav s najdužim stažom na prostoru bivše Jugoslavije.

Povezana vest:  TAYLOR SWIFT PREDVODI NOMINACIJE ZA 2017 MTV EMA NAGRADE

Član Izvršnog odbora Udruženja, bivši gitarista „Riblje čorbe“ Nikola Čuturilo, istakao je da je ovaj samit zamišljen kao prvi u budućem nizu godišnjih informativnih susreta muzičara, a u planu je za sledeće njegovo izdanje ustanovljavanje godišnjih nagrada za najistaknutije članove.

Čuturilo je istakao da Udruženje „nije socijalna ustanova i to neće ni biti, ali bi moralo da postane brz i mnogo efikasniji servis za sve relevantne strukovne potrebe, beneficije ali i obaveze svojih članova“.

-Shodno novom Zakonu o kulturi, po dva strukovna umetnička udruženja će dobiti status reprezentativnosti na konkursu koji još nije raspisan. Dobijanje reprezentativnosti je za nas od krucijalne vaznosti. Kao predstavnici najmnogoljudnijeg i najeminentnijeg udruženja muzičara, pripremili smo kompletnu dokumentaciju neophodnu za konkurs – rekao je Čuturilo.

Povezana vest:  MTV World Stage - Red Hot Chili Peppers, petak, 18. maj u 20:10

Prisutnima se obratio i državni sekretar u ministarstvu kulture Petar Blagojević koji je rekao da Zakon o kulturi predviđa formiranje komisije za utvrđivanje reprezentativnosti, i naglasio da će udruženja koja dobiju takav status, kao osnovni zadatak imati zadatak da izdaju uverenja o statusu samostalnih umetnika.

Predstavnik SOKOJ-a Vladimir Maričić najavio je da će početkom iduće godine ta organizacija poslati na testiranje nekim radijskim i televizijskim stanicama besplatan softver pomoću kojeg će biti evidentirana svaka emitovana kompozicija.

Povezana vest:  Jelena Rozga snima spot u Beogradu

-Elektronskim košuljicama autor će moći u roku sedam sekundi da dobiju podatak gde se njegova kompozicija emituje. To je veliki preokret. Mislimo da će naplata autorskih prava biti sve uspešnija iz godine u godinu, jer se približavamo Evropskoj uniji – rekao je Maričić.