vlatko_i_stefan_koncert_2010 (2)Održan prvi koncert Milenkovića i Stefanovskog

 

Gitarista Vlatko Stefanovski i violinista Stefan Milenković, održali su sinoć u punoj sali Sava centra prvi zajednički koncert, na kome su preko dva sata svirali rok, balkansku tradicionalnu i klasičnu muziku. Bivši gitarista rok sastava „Leb i sol“ i violinista svetskog renomea su tokom koncerta, u rok maniru, na električnim instrumentima, izveli balkanske tradicionalne pesme, među kojima i „Makedonsko devojče“, Magla padnala“ i „Jovano, Jovanke“, koja je publiku podigla na noge.

Stefan Milenković se na električnoj violini prvi put beogradskoj publici predstavio u potpuno novom izdanju, svirajući tradicionalne, džez ali i klasične melodije u rok zvuku i tako pokazao da je i u tom žanru jednako dobar kao i u klasici.

Povezana vest:  Ekskluzivna MTV Premijera: Bajaga i Instruktori – Ako treba da je kraj

Milenković je u pratnji Vlatka Stefanovskog, u svom aranžmanu, izveo Drugi stav Debisijevog koncerta za gudački kvartet, koji je, kako je rekao, „komontno“ shvato. Gost koncerta bio je džez muzičar Vasil Hadžimanov, koga je Stefanovski predstavio kao izuzetno talentovanog i obrazovanog mladog muzičara.

-Kada sam bio mlad, slušao sam Mahavišnu orkestar (Mahavishnu orćestra), koji je bio popularan 70-tih godina 20. veka. Oni su imali pesmu ‘Miting of d spirits’ (Meeting of the spirits) i ja mislim da se večeras u Sava centru, sa vama u publici i nama na bini, dešava ta pesma – rekao je Stefanovski.

Povezana vest:  KINGS OF LEON I ICONA POP NASTUPAJU NA "2013 MTV EMA", JARED LETO, RITA ORA I BRIDGIT MENDLER SE PRIDRUŽUJU VEĆ NAJAVLJENIM PREZENTERIMA

U nastavku koncerta, Stefan Milenković i Vlatko Stefanovski, uz pratnju Vasila Hadžimanova na klavijaturi, svirali su pesme francuskog kompozitora Erika Satia (Eric Satie), ali i DŽipsi song koju je komponovao Stefanovski i tradicionalnu „Uči me majko, karaj me“.

Stefan Milenković je na kraju koncerta u rok verziji, na električnoj violini, izveo Mocartovu kompoziciju „Mala noćna muzika“. Vlatko Stefanovski i Stefan Milenković nastupiće ponovo u Sava centru večeras, a potom i 27. decembra.

Povezana vest:  Regina u Danskoj

Kako su organizatori ranije najavili, postoji mogućnost da nastupi ova dva muzičara, postanu tradicionalni i da se održavaju svake godine u decembru. Uz nastupe u Sava centru, Stefanovski i Milenković će održati i mini koncert 24. decembra (19.00) u tržnom centru „Ušće“ u Beogradu.

PHOTO: ataimages.rs

vlatko_i_stefan_koncert_2010 (3)