toseZavršena spomen kuća Tošeta Proeskog

 

Ministarstvo kulture Makedonije, koje finansira izgradnju spomen kuće tragično preminule najveće makedonske muzičke zvezvde Tošeta Proeskog, saopštilo je danas, pred obeležavanje 30 godina od rođenja Proeskog, da su građevinski radovi na njoj kompeltno završeni.

Ipak, otvaranje za posetioce spomen kuće, koja se nalazi u rodnom gradu pevača, Kruševu, zavisi od porodice Proeski, nakon što oni odluče koje od njegovih ličnh stvari će se naći u u njoj.

Povezana vest:  Omladinska Filharmonija Naissus otvara Nišvil

Prema planu, spomen kuća će predstavljati materijalizaciju čitavog životnog puta Tošeta Proeskog, hronološki prikaz njegovog detinjstva, tinejdzerskih godina i vrh njegove muzičke karijere.

Ovih dana, pred obeležavanje 30 godina od rođenja Proeskog, u Makeodniji je planiran veliki broj manifestacija, a 25. januara Fondacija koja nosi njegovo ime organizuje veliki humanitarni koncert u Skoplju.

Proeski je tragično izgubio život 16. oktobra 2007. godine u saobraćajnoj nesreći kod Nove Gradiške, u Hravtskoj. Njegov vozač i prijatelj Đorđi Georgievski je osuđen na dve godine zatvora zbog ugrožavanja bezbendosti u saobraćaju.

Povezana vest:  Spektakl Tonija Cetinskog za Dan zaljubljenih u Beogradskoj areni