Guitar_Art_Festival_2011Na Gitar Art festivalu više od 100 umetnika

 

Na ovogodišnjem, 12. po redu „Guitar Art“ festivalu, koji će se održati od 8. do 13. februara u Beogradu, predstaviće se više od 100 umetnika iz oko 20 zemalja sveta. Pored šest koncertnih večeri, tokom festivala održaće se i takmičenja u šest starosnih kategorija, ali i 27 majstorskih radionica i predavanja uglednih pedagoga i virtouza poput Egberta Žismontija, Anjela Deziderija i Pepea Romera. Drugi po redu muzički sajam „Guitar Art Expo“ održaće se od 10. do 13. februara u Hotelu „Continental“ gde će se tokom četiri dana predstaviti prestižni graditelji i proizvođači gitara. Na sajmu će biti održana tri dodatna takmičenja za prijavljenje posetioce, ali i predavanja Radomira Mihailovića Točka, Dejva Koha, Maksa Centavera i drugih umetnika.

Los Romero, 8. februar, Kolarčeva zadužbina

Poznati milionskoj publici kao Kraljevska porodica gitare, najčuveniji gitarski kvartet Los Romero održaće svoj prvi koncert pred beogradskom publikom 8. februara na otvaranju “Guitar Art” festivala u Kolarčevoj zadužbini.

Los Romero su nastupali u više navrata u Beloj kući, ali  i u Vatikanu za Papu Jovana Pavla II ili za britanskog princa Čarlsa, dok je španski kralj Huan Karlos proglasio Pepea i Selina za vitezove prestižnog reda „Isabel La Catolica“. Tokom svoje puluvekovne istorije, Los Romero su ostvarili impresivnu diskografiju i dobili počasnu Gremi nagradu za životno dostignuće. Na koncertu prvog festivalskog dana, pored nekoliko sopstvenih, izvodiće dela kompozitora Hoakina Rodriga, Luiđija Bokerinija, Eitora Viljaloboša, Tomasa Bretona, Isaka Albenica i Federika Morena Torobe. Ulaznice po cenama od 1700, 1400 i 1100 dinara prodaju se na blagajni Kolarčeve zadužbine.

Povezana vest:  Ilija Đoković i Lea Dobričić ove subote u Barutani

Edin Karamazov i Stefan Milenković, 9. februar, Kolarčeva zadužbina

Proslavljeni virtuozi, gitarista Edin Karamazov i naš najuspešniji violinista Stefan Milenković nastupiće 9. februara u velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine. U maestralnim  nadgradnjama muzike svetskih autora, Edin i Stefan izvešće koncertno putovanje planetom, od zavodljivog tanga najvećeg argentinskog autora Astora Piacole, preko brzih mađarskih čardaša Bele Bartoka, kroz minimalizam američkog kompozitora Terija Rajlija do spiritualnih zvukova daleke Indije iz kompozicija čuvenog Ravija Šankara. Ulaznice po cenama od 1700, 1400 i 1100 dinara prodaju se na blagajni Kolarčeve zadužbine.

DIV4S & Los Romero by Marcello Rota, 10. februar, Sava centar

U okviru predstojećeg „Guitar Art“ festivala 10. februara u Sava centru biće održan veliki koncert četiri italijanska soprana „DIV4S“ koje će na koncertu pratiti simfonijski orkestar „Camerata Serbica“ pod vođstvom italijanskog dirigenta Marčela Rote. U prvom delu koncerta čuveni gitarski kvartet “Los Romero“ će sa orkestrom premijerno izvesti koncert kompozitora Hoakina Rodriga. „DIV4S“ čine četiri soprana koje publika već proglašava za ženski odgovor na grupu tenora „Il Divo“. Njihov dirigent Marčelo Rota za beogradsku publiku pripremio je simfonijsko izvođenje muzike izuzetnog kompozitora Nina Rote čije su teme obeležile filmove Federika Felinija (Amarcord, La Strada, La Dolce Vita), Frensisa Forda Kopole (Kum), Franka Zefirelija (Romeo e Giulietta) i brojne druge. Ulaznice po cenama od 1600 do 2900 dinara prodaju se na blagajnama Sava centra, Doma omladine, Bilet centra (DKC), Beogradske arene i šoping centra „Ušće“, te u prodajnim mrežama „Card servisa“ i „Eventima“.

Povezana vest:  Prvi dokumentarni film o Kurtu Kobejnu

Mariza, 11. februar, Sava centar

Diva iz Lisabona, omiljena među ovdašnjom publikom zahvaljujući nesvakidašnjim i prepunim koncertima, u Beograd se vraća sa potpuno novim koncertnim programom i scenografijom u okviru turneje za njen upravo objavljeni album „Fado Tradicional“. Peti studijski rad prve dame fada, objavljen krajem novembra, već je postao platinast u Portugalu, a uskoro se očekuje i u Srbiji. Mariza je početkom decembra, na čak četiri rasprodata koncerta u grandioznim salama „Coliseu do Porto“ i „Coliseu de Lisboa“ predstavila i novu scenografiju čuvenog arhitekte Frenka Gerija koji je scenu pretvario u pravu lisabonsku tavernu koristeći suptilno svetlo, elegantne duge draperije i stolove sa publikom na sceni pored muzičara i Marize. Popularna beogradska gošća prokomentarisala je novi izgled turneje: „Scena sad odiše autentičnim duhom portugalskih taverni u kojima se izvodi tradicionalni fado. Želela sam da se u Beograd vratim čim pre i da pozovem publiku u čarobnu tavernu iz Frenkove i moje mašte “. Ulaznice po cenama od 1900 do 3900 dinara prodaju se na blagajnama Sava centra, Doma omladine, Bilet centra (DKC), Beogradske arene i šoping centra „Ušće“, te u prodajnim mrežama „Card servisa“ i „Eventima“.

Povezana vest:  Ana Vialitsina i Adam Levine i dalje srećni u ljubavi!

Egberto & Alexandre Gismonti, 12. februar, Kolarčeva zadužbina

Čuveni brazilski kompozitor, pijanista i gitarista Egberto Žismonti (Gismonti) sa sinom Aleksandrom nastupiće 12. februara u Kolarčevoj zadužbini u okviru „Guitar Art“ festivala. Opus od 48 samostalnih albuma, 32 izdanja kao gostujući solista, autor ili producent, uz čak 58 kompozicija za film, televiziju, pozorište i balet, te 17 objavljenih i širom sveta izvođenih koncerata, čine Egberta Žismontija jednim od najistaknutijih autora današnjice. Na svom prvom beogradskom koncertu izvodiće kompozicije sa svog poslednjeg albuma „Saudações“.  Ulaznice po cenama od 1700, 1400 i 1100 dinara prodaju se na blagajni Kolarčeve zadužbine.

Aniello Desiderio’s Quarteto Furioso, 13. februar, Kolarčeva zadužbina

Atraktivni sastav „Quarteto Furioso“ predvođen slavnim italijanskim gitaristom Anjelom Dezideriom održaće svoj prvi koncert u Beogradu 13. februara u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine. Iz vrste muzičara koja izgleda kao da je davno nestala, Deziderio osvaja publiku kao što su to činili veliki virtuozi Paganini, Regondi ili Đulijani. Uz neprestanu trku za dahom tokom naglih promena registra, uz akrobatska arpeđa i skale vanrednog sjaja, uz pratnju klavira, violine i perkusija, koncert pod nazivom „Vivaldi & Piazolla“, biće sasvim izvesno jedan od najzanimljivijih na „Guitar Art“ festivalu. Ulaznice po cenama od 1700, 1400 i 1100 dinara prodaju se na blagajni Kolarčeve zadužbine.