Danas će u Vladičinom Hanu za novinare iz nekoliko zemalja EU, biti održana promocija festivala „Balkan Traffik“ koji će se krajem aprila održati u Briselu, ali i projekta „Roma jazzing Europe – ROJAZE“  koji Nišville jazz festival realizuje zajedno sa partnerima iz Belgije (festival „Balkan Traffik“) i Francuske (festival „Welcome in Tziganie“).

U Vladičinom Hanu će se gostima iz inostranstva danas predstaviti Orkestar Bojana Krstića (jedan od pobednika Sabora u Guči), Orkestar Mladi Braka Kadrievi iz Severne Makedonije i ekipa mladih muzičara „Nišvilla“ koji nastupaju u sklopu projekta ROJAZE.

Povezana vest:  Nova kompilacija Kejt Buš

Ovaj projekat je podržan od strane EU programa „Kreativna Evropa“  a cilje je da mladi muzičari (romske ali i neromskih nacionalnosti)  iz ove tri zemlje predstave romsku muzičku tradiciju interpretiranu u džez stilu.   Prvo okupljanje mladih muzičara u sklopu ovog projekta bilo je prošle godine na Nišvilu, a krajem aprila i početkom maja uslediće pojedinačni nastupi orkestara iz sve tri zemlje, ali i zajednički nastupi – na festivalima „Balkan Traffik „ (Belgija) i „Welcome in Tziganie“ (Francuska).

Povezana vest:  Jasna Jovicevic Improv Kolektiv u Kulturnom centru Grad u sredu 3. novembra

Inače oba ova festivala, a posebno „Balkan Trafik“ već godinama promovišu muziku Balkana, a u Briselu će od 28. Aprila do 1. maja osim učesnika projekat ROJAZE nastupiti i Goran Bregović sa svojim Orkestrom za svadbe i sahrane, „Balkan Jazzović ft. Theodosi Spasoov“ i još desetak bendova sa područja Balkana.

https://www.youtube.com/watch?v=9xeOmiQ2Lhw

Nišville ROJAZE gband na Nišvillu 2021

Povezana vest:  Eric Prydz otkazao evropsku turneju iz zdravstvenih razloga

https://www.youtube.com/watch?v=NtykYeVBeQA

ROJAZE – Zajednički nastup učesnika iz Srbije, Belgije i Francuske na Nišvilu 2021