Sa velikim uspehom je završeno i treće izdanje No Sleep-a, i dalje zvanično Najboljeg novog festivala Evrope, koji je proteklog vikenda održan na više lokacija u Beogradu. U godini u kojoj se svetska muzička industrija vraća u punoj snazi, festival u produkciji EXIT tima je posle dvogodišnje pauze opet pokazao da je Beogradu mesto uz vodeće gradove poznate po klupskim dešavanjima, kao što su to London, Berlin ili Amsterdam.

No Sleep festival – Thank You video

Povratno izdanje u vanrednom prolećnom terminu obeležili su nastupi nekih od vodećih imena svetske elektronske scene, kao što su to tehno superzvezda Nina Kraviz, virtuozni kompozitor Stephan Bodzin i aktuelni hit sastav Agents of Time, ali i apsolutne DJ legende kao što su DVS1, DJ Bone, Sebastian Leger i DJ Tennis. Nesumnjiv kvalitet ovdašnje scene dokazali su i Tijana TKristijan Molnar, Dejan Milićević, Monosaccharide, Layzie i desetine drugih raspoređenih po klubovima širom Beograda.

Povezana vest:  I Nicki Minaj kreirala parfem

U maksimalnom kapacitetu ovog vikenda radio je međunarodno hvaljen klub Drugstore, u kojem su za vreme festivala održana čak četiri odvojena događaja, od rasprodatih hip-hop žurki do aftera sa izvođačima iz Nemačke, Južne Afrike, Francuske i Turske. Radili su punom parom i klubovi 20/44, half, Ben Akiba, Dot i kolosalni Silosi, koji su oduševili nemali broj stranih posetilaca iz cele Evrope, ali i Azije, Južne Amerike, pa čak i Indije, od kojih su se mnogi vraćali i po treći put!

Foto: Milan Maričić/ATA Images

Pored glavnog muzičkog programa, 48 sati neprekidnog sadržaja ispunila je i sada već tradicionalna No Sleep konferencija, koja je tokom dva dana u okupila brojne posetioce i govornike u muzičkoj industriji. Uz širok spektar tema koje utiču na naše živote, posebnu pažnju izazvao je uticaj pandemije i socijalnog distanciranja na mentalno zdravlje mladih, ali i globalna reakcija na štetnost takozvane „cancel“ kulture u javnosti. Predstvljene su i nove mogućnosti upotrebe NFT tehnologije u umetnosti, dok je najveće interesovanje izazvao panel EXIT the Metaverse, na kom su najavljene uzbudljive inovacije upravo u festivalskoj industriji.

Povezana vest:  Beograd spreman za penušavi spektakl

Osnivač festivala Dušan Kovačević je rekao da EXIT zapravo ulazi u Metaverse kako bi branio i čuvao iskustva uživo.

„Naša NFT kolekcija biće inspirisana i povezana sa nekim od najboljih iskustava na i oko festivala. Duboko verujemo u to da iskustva u novom univerzumu ne smeju biti zamena, već samo dopuna postojećeg“, dodao je.

Jovan Tišma, jedan od osnivača SolSea platforme i All Art projekta, istakao značaj ovog koraka za festival: „Drago mi je što je EXIT rano zakoračio u ovo i što možemo da eksperimentišemo, otkrivamo i istražujemo zajedno“.

Povezana vest:  Rihanna i Taylor Swift predvode u MTV EMA 2012 nominacijama

Nakon prolećne nadoknade, novo izdanje No Sleep Festivala vraća se već ove jeseni u svom redovnom novembarskom terminu, a fanovima će uskoro biti omogućeno i da se prijave za rane ulaznice po najboljoj ceni. Organizatori najavljuju i razne novitete u odnosu na dosadašanja izdanja.

Ovim je ujedno EXIT tim otvorio svoj ovogodišnji kalendar događaja u kojoj centralno mesto svakako zauzima EXIT festival na Petrovaradinskoj tvrđavi od 7. do 10. jula, čiji program predvode Calvin Harris, Nick Cave & The Bad Seeds, Iggy Azalea i stotine drugih. Prethodiće mu Sea Star 27. i 28. maja u Umagu, dok kraj avgusta i septembar spremaju dva crnogorska događaja – Sea Dance i Ada Divine Awakening.

Foto: Milan Maričić/ATA Images