Britanski bend “The Smile” su tokom pandemije osnovali najistaknutiji članovi jednog od najuticajnijih bendova današnjice “Radioheada”. Legendarni Thom Yorke i Jonny Greenwood su sa Tomom Skinnerom, bubnjarem “Sons of Kemet”, osnovali bend koji kritičari nazivaju “Radiohead u power trio formatu”. S obzirom da “Radiohead” nikada nije nastupao u Srbiji 14. juna će biti jedinstvena prilika da njihova brojna publika doživi Yorkea i Greenwooda u live nastupu u Hangaru, posebno što je zvuk “The Smile-a” opisan kao “opušteniji i slobodniji Radiohead”. Koncert u Beogradu je deo njihove turneje, koja počinje već u martu, tokom koje će nastupati u velikim gradovima širom Evrope i rodne Britanije.

“The Smile” su svojim prvim singlovima i nastupima izazvali veliku pažnju javnosti, a drugi album “Wall Of Eyes” sa osam novih pesama će biti objavljen 26. januara. Kao najava novog albuma krajem prošle godine predstavljen je spot za naslovnu numeru u režiji Pola Thomasa Andersona, sa kojim su nastavili saradnju i na snimanju spota za pesmu “Friend Of A Friend” koji će premijerno biti prikazan na seriji projekcija koje će biti održane u bioskopima u 16 gradova od Sidneja do Buenos Airesa od 18. do 25. januara. Na ovim specijalnim događajima će biti predstavljen ceo album prvi i jedini put sa surround zvukom, koji će pratiti nikada viđeni snimci zabeleženi tokom snimanja albuma. Novi album “Wall of Eyes” je snimljen u Oksford i Abbey Road Studiju, produkciju i miks je radio Sam Petts-Davies, a mogu se čuti i gudački aranžmani Londonskog savremenog orkestra.

Povezana vest:  Trio Sveti tradicionalno na letnjoj sceni Bitefartcafea

Neminovno je da se pomisli kolika je sličnost između “The Smile-a” i “Radiohead-a”, kada se, osim po alternativnom zvuku, pesme “The Smile-a” svakako izdvajaju i po jedinstvenom glasu Yorka, koji je kao muzičar prepoznatljiv po svom karakterističnom tenoru, čestoj upotrebi falseta i sposobnosti da peva u širokom notnom rasponu. York se često pominje i kao jedna od najuticajnijih ličnosti u alternativnoj rok muzici, a 2002. godine je zauzeo šesto mesto na listi najuticajnijih ličnosti u alternativnoj muzici.

Povezana vest:  Novi spot Električnog orgazma

Tokom cele turneje, pa i na koncertu u Beogradu, “The Smile-u” će se kao gost pridružiti još jedan muzičar koji se, kao i oni, neprestano menja i istražuje nova muzička područja. Britanski muzičar James Holden na sceni je već 20 godina, a za to vreme poneo je mnoge titule – producent, remikser, DJ, šef izdavačke kuće, synth maestro, vođa benda, miks inženjer. Inače oprobao se u mnogim žanrovima: trance, progressive house, minimal techno, IDM, synth, jazz i drugim, a već sa 19 godina Holden je doživeo veliki uspeh sa svojim trance singlom Horizons, što mu je donelo karijeru svetskog DJ-a i producenta koji radi remikse za velike zvezde od Madone i Britni Spirs do Radiohead-a, New Ordera i Depeche Mode. Ipak poslednjih desetak godina James Hodlen je ostavio DJ slušalice i svoju muziku izvodi uživo, što će publika po prvi put imati priliku i da doživi.

Povezana vest:  Filip Filipi izdao novi singl Ružo (Feat. Boban Rajović)

Fanovi benda će, uz kod koji mogu dobiti prijavom na newsletter preko zvanične web stranice “The Smile” imati priliku da prvi kupe ulaznice u pretprodaji 10. januara od 10 časova, a generalna prodaja počinje 12. januara u 10h preko platforme efinity.rs po ceni od 4.900 dinara za parter i 5.400 za tribine.