Britanske heavy metal legende Iron Maiden posle gotovo tri godine prekida zbog panademije korona virusa nastavili su u nedelju svoju turneju “Legacy Of The Beast 2022” i posle nastupa u Zagrebu, stigli su u Beograd, gde su pred krcatom Štark arenom, u kojoj je bilo više od 15.000 ljudi, pokazali zašto ih publika obožava!

Publika u Štark areni, u kojoj smo zapazili obožavaoce najpopularnijeg svetskog heavy metal benda iz Srbije, okolnih država, ali i drugih kontinenata, imala je priliku da čutjepesme „Senjutsu“, „Stratego“ i „The Writing On The Wall“ s poslednjeg  17. albuma Iron Maidena – „Senjutsu“, koji je izašao u septembru prošle godine i ostvario kritičarski i komercijalni uspeh dospevši na vrhove top-lista u 24 zemlje.

Foto: Antonio Ahel

Bend predvođen pevačem Brucom Dickinsonom se vratio posle osam godina u Beograd, a već se taktovima prvih pesma, jer su fanovi horski pevali iako su numere relativno nove, bilo je jasno da će ovo biti vatren i fenomenalan koncert.

Povezana vest:  Zvezda američke džez scene - Džon Skofild, otvara 19. Pančevački Jazz Festival

Kao što rekosmo početak gotovo dvosatnog nastupa, okončanog sa dva bisa, otvorila je upravo naslovna pesma s albuma „Senjutsu“, a na pozornici se pojavio i Eddie – maskota benda. Zaštitni znak benda pojavio se na bini najpre kao trometraška figura Samuraja Edija, a potom i kao Truper Edi odeven u devetnaestovekovnu britansku uniformu, dok se mačevao sa spretnim Dickinsonom.

Sledili su dobro poznati hitovi „Fear Of The Dark“, „Number Of The Beast“, „The Trooper“ i „Run To The Hills“, popraćeni maštovitom scenografijom na velikoj pozornici, koja je uz pomoć svetla, ekrana i kulisa pretvarana u duhu „Senjutsua“ u japanski dvorac ili u unutrašnjost gotske katedrale, a trešnja na vrhu torte bio je tradicionalni “let“ dvoranom velike makete vojnog aviona „Spitfire“ koja se ljuljala nad glavama članova benda dok su izvodili završnu pesmu „Aces High“, nakon čega je bend ispraćen višeminutnim ovacijama.

Foto: Antonio Ahel

Steve Harris (basista i vođa benda), David Murray (gitara), Adrian Smith (gitara), Janick Gers (gitara) i Nicko McBrain (bubnjevi), predvođeni harizmatičnim pevačem Bruceom Dickinsonom, s kojim je publika gotovo ceo koncert pevala uglas, potvrdili su svoj visoki profesionalizam i pokazali zašto su i posle gotovo pola stoleća karijere (osnovani su 1975. godine) sinonim za heavy metal jedan od najvećih živućih bendova uopšte.

Foto: Antonio Ahel

Muzički spektakl „Legacy Of The Beast“ videlo je pre prisilne pauze zbog pandemije gotovo dva miliona ljudi širom sveta, a obožavaoci i mediji pozdravili su ga kao najekstravagantnije i vizualno najspektakularnije izvodjenje u karijeri benda, sa set-listom koja predstavlja presek njihovog muzičkog puta kroz decenije.

Foto: Antonio Ahel

Zanimljivo je da su se za nastavak turneje britanske muzičke megazvezde pripremale oko mesec dana u Splitu, gde su uvežbavale mnogobrojne nastupe koji će biti idućih meseci, a samo u u evropskom delu turneje biće još 27 koncerata u nizu gradova do kraja jula.

Foto: Antonio Ahel

I da sumiramo sve za kraj – članovi benda Iron Maiden sinoć  su izgrmeli u Areni,  protutnjali i pokazali zašto su legende i zašto su njihovi koncerti uvek raspodati, a fanovi posle imaju samo reči hvale!

Povezana vest:  "X Faktor" finalisti i Kiki Lesendrić sa glumcima iz filma Montevideo!

Foto: Antonio Ahel