Kada smo učili o padu Vizantije, učili smo prvo da se teritorija moćne carevine smanjivala, smanjivala i na kraju ostala samo na Carigradu i okolini. E pa, Marky Ramone je taj Carigrad u slučaju The Ramonesa! I još se drži. I roka.

Kad smo kod reči „roka“, nije loše primetiti da su The Ramones gotovo jednoglasno prihvaćeni u istoriji muzike kao „prvi bend pank-roka„, da ne kažemo čisto panka. Iako je Iggy Pop „kum panka“ ili njegov… „deda“, recimo, za njega više možemo reći da je sa The Kinks trasirao put indie-rocku.

The Ramones su prvi imali onaj „lagani“ vajb koji karakteriše ovu vrstu muzike: nekoliko akorda koji se brzo izmenjuju, potpuno pop-melodiju, polu-lenji način pevanja, beznađe i ironiju i neko čudno veselje venčano sa tragedijom u pozadini. Da, The Ramones su bili prvi pank bend. 

A kako su dobili ime, odnosno, kako ga je nasledio i sam Marky Ramone? Pa, svi članovi benda su uzeli „italijansko“ prezime „Ramone“, iako nisu imali nikakve rodbinske veze, jer je Paul McCartney voleo da se prijavi u hotel kao „Paul Ramon“.

Povezana vest:  Šer prodaje kuću na Havajima

A Marky čak nije ni bio deo prve postave The Ramonesa koja je nastala u Njujorku davne 1974. godine, i koja je snimila debi-album 1976, pod nazivom „Ramones“. Da napomenemo, najduža pesma je jedva bila duža od dva i po minuta, a akordi su bili toliko brzi i prosti da su ih kritičari i kolege prozivali zbog jednostavnosti, na šta su Ramonesi samo odgovorili, lucidno: „Previše smo glupi da bismo zapamtili komplikovane akorde i duge pesme“. Uz kožnjake, uzvik „Gabba Gabba Hey!“ i specifične frizure, pank je rođen.

Marc Steven Bell je ubrzo postao član ove brzovozne muzičke istorije i postao Marky Ramone: već 1978. zamenio je na bubnjevima Tommyja Ramonea, a posao mu nije bio pretežak s obzirom na himnični uzvik 1-2-3-4 koji je inicirao i ritam pesama. Marky upada u najsjajniji period benda, snima jedan od dva najveća hita, „I Wanna be Sedated„, radi sa legendarnim producentom Philom Spectorom koji inovira pop-muziku svojim „zidom zvuka“, glumi u filmu „Rock ‘n’ Roll High School“ i snima čak pet albuma za pet godina kao Ramone, a onda ga alkohol uzima pod svoje i ostala tri Ramonesa ga uljudno zamoljavaju da se udalji, 1983. Ali, Marky brzo uči: trezan se vraća u bend već 1986. i snima još 10 albuma za bend sve do raspada, 1996, uključujući i singl „Pet Sematary“ (nismo mi pogrešili u spelovanju, oni su, i to namerno).

Povezana vest:  Adelin album 21 premašio 10 miliona prodatih primeraka

Može čovek napustiti The Ramonese, ali Ramonesi čoveka nikad. Posle 1996, Marky i Dee Dee Ramone osnivaju bend The Ramainz (namerno zvuči slično) i sviraju – obrade The Ramonesa!

Zatim, 2000. godine, uskače u saradnju sa drugim bivšim drugarom iz benda i pomaže Joeyju Ramoneu da snimi svoj prvi solo-album, „Don’t Worry About Me“, koji ima elemente starog benda, ali je i iskorak u blues i indie-rock. U međuvremenu nije lenj i snima tri albuma sa svojim novim bendom, Marky Ramone and the Intruders, koji je takođe neka vrsta postramonštine, ako možemo smisliti novu reč za ovu muziku.

Povezana vest:  Leonard Cohen na jesen izdaje novi album

Sviraće on ponovo između 1996. i 2008. i sa Joeyjem, i sa Dee Deejem, i sa bendovima MisfitsOsaka PopstarCherry CurrieBluesmanTeenage Head, da bi se 2006. nakratko vratio svojim Intrudersima, da bi na kraju osnovao još jedan novi bend, Marky Ramone’s Blitzkrieg, i izdao dva singla i dva spota za stare pesme u drugoj deceniji 21. veka, setivši se da itekako ume da peva.

Na EXIT nam dolazi sa nagradom za životno delo MTV-ja, kilometarskom biografijom, „mnogo utakmica u nogama“, i nema sumnje da će, sa imidžom vitkog čupavog dečaka, u kožnoj jakni i majici, otpevati sve što zna iz svoje prebogate muzičke istorije. I učiniti da mi budemo deo nje, iako smo se rodili ovoliko kasno. On je poslednji lučonoša benda koji je doneo pank, muziku bez koje bi svet bio mnoogo dosadniji i neveseliji.

Tekst: Žikica Milošević