Zvezde ujedinjene za pomoć Haitiju

„Nada za Haiti odmah“, humanitarni tv show koji je okupio više od 100 vodećih muzičih, filmskih i TV zvezda, ispunio je sinoć udarne večernje termine više od 25 američkih televizija, u misiji prikupljanja donacija za zemljotresom uništen Haiti
Muzika najvećih svetskih zvezda služila je kao zvučna podloga za „Telethon“ (telefonski maraton) za pomoć Haitiju, a prikupljanje donacija završilo je porukom repera haićanskoga porekla Wyclef Jeana: -Dosta potištenosti, idemo da obnovimo Haiti.
Organizatori nisu odmah objavili koliko je novca prikupljeno teokom dvočasovnog showa Nada za Haiti odmah koji ste mogli da pratite i na domaćim TV stanicama, ali donacije su nastavljene jer su telefonske linije ostale otvorene, a muzički brojevi prodavani su na iTunesu.
Telethon je otvoren nastupom Alicie Keys, a glumac George Clooney, koji je bio domaćin događaja za Los Angeles, prvi je pozvao na donacije za humanitarnu pomoć žrtvama pronedeljnog razornog zemljotresa.
-Haićani trebaju našu pomoć. Oni moraju da znaju da nisu sami. Oni moraju da znaju da mi i dalje brinemo – rekao je Clooney.
U programu je sudelovao i CNN, čiji se novinar Anderson Cooper uživo javljao s Haitija. -Stotine, hiljade dece na Haitiju je izgubljeno i oni traže svoje roditelje. Molim vas, pogledajte u svoje srce. Molim vas, pomozite ovoj deci Haitija – rekla je glumica Halle Berry.
Glumac Samuel Jackson, hodajući ispred klupa s telefonima, ispunjenim desetinama slavnih osoba koje su primale pozive donatora, uveravao je gledaoce da će „100 posto njihovih donacija ići direktno organizacijama koje su upravo sada na terenu.“
Više od 100 glumaca, muzičara i drugih poznatih osoba odgovaralo je na telefone u New Yorku i Los Angelesu, a deo tih razgovora emitovan je uživo. Među njima su bile glumice Reese Witherspoon i Julia Roberts, režisre Steven Spielberg, pevači Taylor Swift i Stevie Wonder, i mnogi drugi. Veliki bokser Muhammed Ali pojavio se zajedno s komičarom Chris Rockom.
Bruce Springsteen izveo je „We Shall Overcome“, duhovnu himnu pokreta za građanska prava u SAD-u. -Ovo je mala molitva za Haiti – rekao je Springsteen.
Ostali muzički izvođači bili su Shakira, Beyonce, Mary J. Blige, Coldplay, Christina Aguilera, John Legend, Justin Timberlake, Kid Rock, Sheryl Crow, Keith Urban, Jennifer Hudson, Madona, Dave Matthews i Neil Young.
Bono, The Edge, Jay-Z i Rihanna također su se pridružili u pesmi. Haićanska pevačica Emeline Michel izvela je „Many Rivers to“ Cross, pesmu Jimmyja Cliffa.
Među ostalim poznatim osobama, u Telethonu su sudelovali komičar John Stewart, glumci Brad Pitt, Tom Hanks, Morgan Freeman, Ben Stiller, Clint Eastwood i Denzel Washington.
Show koji je predstavio MTV, prenošen je na TV mrežama CNN, ABC, CBS, NBC, FOX, Bet, CW, HBO, MTV, VH1, CMT i mnogim drugima.
Prihodi od Telethona namenjeni su za organizacije Oxfam America, Partners in Health, Crveni krst, UNICEF, UN-ov Svetski program za hranu, Organizaciji Yele Haiti i Udruženju Clinton-Bush za Haiti.

Povezana vest:  Održana premijera filma "Elvis" sinoć u MTS Dvorani

Snimke sa Teletona možete pogledati OVDE! i OVDE!