Barbara Pravi, najaktuelnija zvezda savremene francuske šansone, dolazi u Srbiju, zemlju svojih predaka, i održaće koncert 28. juna u okviru programa Beogradskog letnjeg festivala, u Botaničkoj bašti, najavili su organizatori.

Rođena je 10. aprila 1993. u Parizu. šira muzička publika u Srbiji upoznala ju je prošle godine, kada je zastupala Francusku na takmičenju za Pesmu Evrovizije sa pesmom „Voila“ i osvojila zavidno drugo mesto.

Bio je to najbolji plasman Francuske na Evroviziji u poslednjh 20 godina. Na ceremoniji Victoire de la Musique (Viktoar de la Muzik) proglašena je otkrovenjem 2022. godine.

Povezana vest:  Selena Gomez i Justin Bieber bežali od paparazza

„Ona preuzima koplje neponovljive Edit Pjaf ili Barbare i baca ga još dalje rekao je kompozitor Andre Manukian.

Ljubitelji francuske šansone prate njenu karijeru, od početka od 2015. godine, kada je potpisala prvi ugovor za Kapitol rekords (Capitol Records).

Barbara Pravi je simbol mladosti i frankofonije. Njeno pravo ime je Barbara Pjević i često ističe svoje srpsko poreklo, no u njoj ima jevrejske, alžirske, poljske i persijske krvi.

Pesmu Deda posvetila je upravo svom dedi, Srbinu koji je želeo budućnost bez granata i rovova i kao mladić izbegao u Pariz.

Povezana vest:  Kako je Beyonce videla Kombank arenu (VIDEO)

Pesma nosi reči ljubavi koje nikada nije smogla snage da uputi toj važnoj figuri u svom životu, tako bliskoj i ujedno tako dalekoj.

Njegov utopistički pogled na svet često je bio izvor nesporazuma između njih dvoje, a istovremeno je doprineo njihovoj posebnoj vezanosti.

Pažljivo je odabrala svoje umetničko ime Pravi, smatrajući da upravo ta srpska reč ističe njenu autentičnost.

Barbara Pravi je angažovana na polju borbe za prava žena i jedna je od 39 izvođačica pesme koja je postala himna Pokreta za oslobođenje žena.

Povezana vest:  Ke$hin otac demantuj ćerkinu priču o detinjstvu bez oca

Reč je o adaptaciji na francuski jedne nemačke pesme koje su 1933. komponovale zatvorenice jednog nemačkog logora.

Mnoge njene pesme govore o ženskim dilemama, padovima, nemogućnosti da se izbore protiv nasilja ili stereotipa.

Takva je pesma Chair (Telo) koja peva o proživljavanju abortusa ili Malamour (Pogrešna ljubav) koja govori o osvežćivanju i suprotstaljanju bračnom nasilju.

Koncert Barbare Pravi u Beogradu organizuju festival BELEF i Francuski institut u Srbiji, pod pokroviteljstvom Grada Beograda, Delegacije EU u Srbiji i kompanje MTS Telekom Srbija.

Foto: AFP / JOÊL SAGET