Martin Gore i Dave Gahan su danas održali konferenciju za štampu u svom omiljenom gradu Berlinu i time konačno skratili neizvesnost koja traje od kada su pre desetak dana, preko društvenih mreža, najavili obraćanje javnosti. Preostali članovi grupe Depeche Mode su nakon preranog odlaska trećeg člana grupe Endija Flečera (Andrew Fletcher) , najavili izlazak novog albuma, ali još bitnije i novu svetsku turneju koja će početi narednog marta.

Naslov novog albuma, Memento Mori nema direktne veze sa smrću Endija Flečera:

„Počeli smo da radimo na novom albumu na početku pandemije i teme pesama su pre svega inspirisane tim događajima, a nakon što je Fleč preminuo, odlučili smo da nastavimo dalje, jer znamo da bi i on to želeo, a time nam je ovaj album dobio i dodatno na značaju“ izjavio je Martin Gor na današnjoj konferenciji za štampu.

Povezana vest:  Jedna narukvica za desetine žurki: No Sleep Festival iduće nedelje širom Beograda!

„Fleč bi voleo ovaj album“, izjavio je Dejv Gahan okupljenoj publici u sali i svima koji su konferenciju pratili preko interneta. „Radujemo se što ćemo ga uskoro podeliti sa vama, ne mogu da sačekam da sviramo nove pesme na našoj budućoj turneji“.

Memento Mori će biti 15. studijski album benda, a Dejv i Martin kažu da su sve pesme već snimljenen i da su u procesu miksa i produkcije.  Memento Mori turneja, njihova prva u proteklih 5 godina, biće prilika da se poseban deo svakog nastupa posveti preminulom Flečeru i da mu odaju počast izvodeći njegove omiljene pesme. Turneja će početi 23.marta u Severnoj Americi, ograničenim brojem koncerata po ključnim gradovima: Njujorku (Madison Square Garden), Čikagu (United Center), Los Anđelesu (Kia Forum) i Torontu (Scotiabank Arena), a nastaviće se potom velikim letnjim stadionskim koncertima po Evropi, gde će Depeche Mode prvo svirati u Parizu (Stade de France), Berlinu (Olympic Stadium), Milanu (San Siro), Londonu (Twickenham Stadium), itd.  Na žalost grupa neće posetiti Srbiju. ali nama najbliži koncerti zakazani su u Zagrebu i Budimpešti.

Povezana vest:  Šta to povezuje bendove One Direction i Black Sabbath?

Prethodna turneja, Global Spirit Tour (2017-2018) bila je do sada najduža i jedna od najuspešnijih jer je preko 3 miliona fanova kupilo ulaznice na ukupno 130 koncerata u Evropi i Severnoj Americi.

Pogledajte spisak svih zakazanih koncerata ovde.

Foto: Anton Corbijn