Svestrani umetnik – glumac, književnik i muzičar Rade Šerbedžija uz sastav „Zapadni kolodvor“ održao je samostalan koncert naziva „Eto pjesme“ u mts Dvorani.

Slavni dramski i muzički autor priredio je sinoć tradicionalni program kao veoma vešt spoj poezije, glume i muzike u trajanju od skoro dva i po sata, kao promociju i dalje aktuelnog albuma „Ne okreći se, sine“ (2021). Publika u Novom Sadu večeras će gledati Šerbedžiju u Srpskom narodnom pozorištu.

Romantični umetnik započeo je veče poezijom i to sa „besmrtnim“ pesnikom Brankom Miljkovićem – „Uzalud je budim“ (1957), kao zanimljiv koktel recitovanja i pevanja uz orkestar.

„Dobro veče, dragi Beograđani, opet se ovde vidimo. Puno ćemo pevati ove noći, malo i govoriti, smejati se i biti tužni. Počinjemo sa pesmom koja je starija i od mene. – „Barbara“, duhovito se obratio Šerbedžija vernoj publici i zapevao tu antologijsku pesmu po kojoj je ostao prepoznatljiv.

Naravno, repertoar ne može bez čuvene „Panonske trešnje“ Arsena Dedića, uz obaveznu priču kako mu je taj veliki autor šansona napisao tu pesmu pre toliko decenija sa kojom je osvojio drugo mesto na jednom takmičenju bivše Jugoslavije.

Usledila je ubrzo numera kojom se zove ovaj koncert i turneja – „Eto pjesma“ koja je oduševila punu salu Mts Dvorane. „Sad ćemo vam otkriti jednu dragu pesmu koju sam veoma voleo pevati sa svojim prijateljem koji je i vama, siguran sam, bio omiljeni ovde“, emotivna najava za hit duet „Ni u tvome srcu“ koju je Rade originalno snimio sa pop pevačem Kemalom Montenom, i naravno uvek razgali i rastopi ljubitelje.

Povezana vest:  Artan Lili otvaraju novi koncertni prostor na otvorenom u centru Novog Sada

Rade Šerbedžija je ove čarobne muzičke noći obeležio povratak u mts Dvoranu nakon uspešnog koncerta iz decembra 2018. godine, a od 1995. je redovno oko Nove godine uvek rasprodao veliku salu Sava centra.

Repertoar poezije podrazumeva i „Ne marim da pijem“ Vladislava Petkovića Disa, koju Rade uvek sa iskrenim uživanjem interpretira.

„Sad ćemo jednu obradu sa našem aranžmanom, još jedan sjajan pesnik Džoni Štulić“, beše to uvertira za čuvenu kompoziciju grupe „Azra“ na čelu sa spomenutim muzičarem – „Meni se dušo od tebe ne rastaje“, pravi zicer i adut na set listi.

Šerbedžija voli dosta da animira publiku, te često silazi sa bine, druži se sa njima, rukuje, peva im na uvo, uživa da oseti od njih energiju i vibracije. Razigrana numera „Kose boje maka“ podigla je deo sale, što nije čudo, jer ju je Rade najavio rečima – „ovo je najbrža pesma koju sam napisao“.

Elegična i nostalgična numera „Na nešto me sjeća taj grad“ dovodi i prvog gosta, odnosno gošću.

„Evo divna glumica i pevačica Maja Posavec, igrali smo zajedno predstave na Brionima, u našem pozorištu Uliks.  Bila je sjajna, posebno u Šekspirovoj „Buri“, ja sam imao glavnu ulogu Prospera, a ona mi je ukrala šou“, nahvalio je Rade – Maju, i dodao nešto važno.

Naime, tu pesmu poetičnog naziva sa novog albuma, napisao je istaknuti hrvatski muzičar Darko Rundek, a znaju se sa Akademije, jer je ovaj pevač i gitarista, što mnogi ne znaju, zapravo po obrazovanju pozorišni reditelj. Maja Posavec nije poznata srpskoj publici kao bivša pevačica hrvatskog pop benda Detour, te je izvela svoju pesmu „Pijani pilot“ te grupe, kao i slavni američki hit „Jolene“ (1974) od kantri autorke Doli Parton.

Povezana vest:  Pank rok spektakl ove subote u Magacinu Depo

Ponovo Arsen Dedić i neprolazna dela „Tvoje nježne godine“ i „Devojka iz moga kraja“ dovela su auditorijum do vrhunca.

Šerbedžija je u medijima najavio jednog važnog i specijalnog gosta, a to je Muharem Serbezovski (72), istaknuti pevač narodne muzike iz Makedonije, rođen u Skoplju, a romskog porekla, aktivan od 1968. godine u karijeri. Međutim, iz zdravstvenih razloga, nije mogao da nastupa večeras.

Album „Ne okreći se, sine“ sa 11 numera je oduševio stručnu javnost, a među autorima je i Husein Hus Hasanefendić, lider pop rok grupe Parni valjak, koji je napisao hit „Eto pjesma“ kako glasi i naziv koncerta.

Pesma „Čekaj me“ ruskog pesnika Konstantina Simonova, uz harmonikaša iz „Zapadnog kolodvora“ bila je poseban doživljaj pun nadahnute glume. „Numeru „Moja božićna“ napisali smo moja supruga Lenka Udovički, devedesetih godina, pesma o svim izbeglicama, ljudima koji su nažalost izgubili svoje domove zbog proklete politike i ratova“, skoro kroz suze je pričao Rade i doveo uskoro na pozornicu ćerku Milicu, koja ima umetničko scensko ime – Eliot Alma. Ona je pevala sa gitarom „Evil Bubbles“, kao i delo Toma Vejtsa – „Green Grace“

„Moj album se zove „Ne okreći se sine“, prema mojoj pesmi koju sam napisao davne 1988. godine i posvetio je mom sinu Danilu, koji je tek napunio 17 godina“, analizirao je umetnik naziv koncerta i albuma i podsetio na čuveni film „Ne okreći se, sine“ (1956) reditelja Branka Bauera, prema istoimenom romanu i scenariju Arsena Diklića.

Povezana vest:  Na snimanju "X Faktora" Aleksandru Kovač posetili dečko i sestra!

„Pesma je zapravo poruka mom sinu i svim sinovima da se ne okreću za problemima svojih očeva, da samo gledaju u život napred“, veoma emotivno ju je Rade dočarao ulazeći u sred voljene publike.

Velika i značajna ekipa muzičara je sarađivala na albumu: Damir Urban je autor teksta za pesmu „Govorila je tako tiho, tiho, tiho“, čuveni spomenuti virtouz na gitari Miroslav Tadić svira na pesmi „New York“ Arsena Dedića. Hrvatski gitarista Ante Gelo u pesmi „Ostala si uvijek ista“, autora Đorđa Novkovića i Željka Sabola, o čemu je govorio muzičar: „Napravili smo rimejk sa ovom pesmom, koju je pevao još jedan meni omiljeni pevač bivše Jugoslavije, uz Arsena, a to je Mišo Kovač“.

Usledili su hitovi „Do poslednjeg daha“ kao uspomena na čuveni film Žana Lik Godara, „Poleti ptico“ iz pera Zlatana Fazlića, i „Povratak ratnika“ koju je snimio takođe sa ženom Lenkom u Sloveniji, 1992., kada je otišao na skijanje.

Na novom albumu se nalaze i saradnje sa Gabi Novak i Matijom Dedićem u Arsenovoj pesmi „Od kako te ne volim“.

Šerbedžija je aktuelni album promovisao na poslednja dva koncerta u Beogradu na sceni Botaničke bašte Jevremovac tokom leta 2021. i ove godine, kada je nekoliko hiljada posetilaca uživalo u njegovim dvočasovnim koncertima.

Za sam kraj kao uvek, neprolazna vrednost remek dela „Ne daj se, Ines“ kao zaokruženo kompletno divno muzičko i poetsko veče.

Foto: Marija Mlađen/ATA Images