U prostorijama Fakulteta dramskih umetnosti u predivnom kulturnom centru i etno-selu na samom ušću reka Drine i Rzav, Andrićgradu, održana je konferencija za medije kojom je, sada zvanično, najavljen istinski muzički spektakl na otvorenom – koncert Marije Šerifović. U noći sa 13. na 14. januar, neprevaziđen provod svim prisutnim osiguraće sjajna Marija Šerifović, uz čije će hitove građani Višegrada, u ponoć, dočekati Pravoslavnu Novu godinu. Koncertu Marije Šerifović prethodiće nastup OK benda, koji će sve prisutne odlično zagrejati za koncert godine, čija je organizacija poklon Olimpijskog centra Jahorina prelepom gradu na Drini i svim njegovim stanovnicima. Početak spektakularne večeri zakazan je za 20 časova na trgu Nikole Tesle u Andrićgradu.

O detaljima koncerta, od čijeg nas početka dele samo dva dana, tom prilikom, govorio je predsednik Nadzornog odbora Olimpijskog centra Jahorina, Nedeljko Elek: „Protekle tri godine radili smo na projektu organizacije Marijinog koncerta na Jahorini, a sada imamo tu sreću da u roku od mesec dana organizujemo čak dva koncerta. Izuzetno mi je drago što ćemo se družiti, ovoga puta u Andrićgradu. Ovo je mali poklon Olimpijskog centra Jahorina za početak odlične saradnje našeg Društva i Andrićgrada, kao i svih građana Višegrad. Pozivam sve da nam se pridruže u ovoj, sigurni smo, sjajnoj noći. Planovi za Andrićgrad su veliki, a koncert koji smo pripremili za sve posetioce ovog grada na Drini samo je početak. Pred nama je projekat usmeravanja posetilaca Jahorine na jednodnevno ili dvodnevno putovanje u Andrićgrad, kada ne skijaju, a u kojem će beskrajno uživati“.

Foto: Milan Maričić/ATA Images

Takođe, o detaljima spektakla u novogodišnjoj noći, kao i planiranim aktivnostima Olimpijskog centra Jahorina nakon preuzimanja poslovne jedinice Andrićgrad, tom prilikom, govorio je direktor Olimpijskog centra Jahorina, Dejan Ljevnaić: „Od danas i zvanično započinjemo naše aktivnosti u Andrićgradu i jako sam srećan s obzirom da se radi upravo o najavi koncerta Marije Šerifović i OK Benda. Nakon izuzetno uspešnog Marijinog koncerta na Jahorini, o kojem se i dalje govori, osećam veliko zadovoljstvo da najavim upravo takav koncert u predivnom Andrićgradu. Koristim priliku da pozovem sve da nam se pridruže, jer je koncert besplatan i apsolutno svi su dobrodošli“, i dodao: „Kao što ste verovatno upoznati, Olimpijski centar Jahorina ima ambiciozne planove kada je u pitanju Andrićgrad. U planu je izgradnja gondole od Perućca do Mitrovca na Tari – izgradnjom gondole zaokružili bismo „čarobni prsten“ koji bi išao od Višegrada do Bajine Bašte, pa dalje sa Bajine Bašte na Taru, te sa Tare do Zlatibora i preko Mokre Gore. Cilj nam je da gosti koji dođu na Jahorinu i Zlatibor borave barem dva dana i u ovoj regiji. Najpre mislim na Andrićgrad, Višegrad, Bajinu Baštu. Namera nam je da napravimo jednu potpuno novu turističku regiju“.

Direktor Olimpijskog centra Jahorina osvrnuo se i na trenutnu situaciju na Jahorini: „Moram da kažem da imamo izuzetno veliki izazov kada je u pitanju skijanje – iza nas je najtopliji decembar u posljednjih 20 godina i cela Evropa se suočila sa problemima koje su izazvale neprirodno visoke temperature za ovaj period godine. Ono što je pozitivno je da na Jahorini upravo pada sneg i da smo konačno dobili uslove za rad sistema za veštačko osnežavanje. Užurbano radimo na pripremi ski staza i uskoro ćemo sve skijaše i bordere dočekati na Jahorini u punom sjaju, kako su to i navikli od nas“.

Za prisutne medije govorila je i zvezda večeri sa kojom će građani Višegrada i okoline dočekati Pravoslavnu Novu godinu, neprevaziđeni umetnik regionalne muzičke scene, Marija Šerifović: „Izuzetno mi je drago što su se čelinici Olimpijskog centra Jahorina još jednom odlučili za mene i ostvarenje još jedne zajedničke saradnje. Radujem se što ću  upravo ja 13. januara da nastupim u ovom divnom gradu, sa ovim predivnim ljudima, da zajedno delimo lepu energiju i emociju. Zadovoljstvo je moje i još jednom, hvala vam. Pozivam sve ljude iz celog regiona da nam se pridruže i da sa nama uživaju u divnoj muzici, odličnoj hrani i sjajnoj atmosferi koju ćemo zajednički, sigurna sam, dovesti do usijaanja“.

Za kraj, prisutnima se obratio i načelnik opštine Višegrad, Mladen Đurević: „Ovim koncertom pokazujemo da Višegrad sa razlogom svrstavamo na mapu kulturnih dešavanja u regionu, na čemu nam i mnogi veći gradovi mogu pozavideti. Ovo je i prilika da potvrdimo i ojačamo saradnju između Andrićgrada, Višegrada i Olimpijskog centra Jahorina, a naš zajednički cilj i jeste da oživimo, ojačamo, uredimo, omasovimo, i vratimo kulturna dešavanja građanima i turistima. Ovo je veliki korak u planiranju i organizaciji svih narednih događaja. Verujem da smo napravili odličan izbor sa novogodišnjim koncertom, jer su prve reakcije više nego pozitivne. Očekujem da će mnogo ljudi doći na Trg i uživati u programu i dobroj svirci. Trenutak kada ispraćamo staru i dočekujemo Novu Pravoslavnu godinu uvek je poseban i verujem da ćemo se barem tada osećati opušteno i da ćemo zaboraviti na brige i svakodnevne probleme“.

Foto: Milan Maričić/ATA Images

Povezana vest:  Aerosmit od jula na severnoameričkoj turneji