24. po redu izdanje Guitar Art Festivala održaće se od 10. do 14. maja pod sloganom „Creation“ na više lokacija u Beogradu. Tokom pet festivalskih dana održaće se 9 koncerata.

Festival otvara 10. maja u MTS dvorani veliki zajednički koncert dve muzičke zvezde iz Portugala i Brazila – Antonija Zambuša i Jamandu Koste.

Antonio Zambo je jedan od najvećih savremenih umetnika, autora i izvođača portugalske muzike i jezika, i jedan od njenih najistaknutijih ambasadora u svetu. Uključivši uticaje brazilskih pesama, posebno Bossa Nove, on je rušio stvarne i imaginarne granice, spajajući dve strane Atlantika. Njegova muzika, prvobitno zasnovana na tradiciji Canto Alentejano i Fada, doprinela je stvaranju jedinstvene umetničke ličnosti i inspirisala je novi ciklus u portugalskoj muzici.

Povezana vest:  Guitar Hero Metallica "koncert" u subotu 05.maja u SKC Delfi Knjižari!

Hvaljen od strane kritičara, Jamandu Kosta oduševljava publiku gde god da donese svoju neobičnu veštinu i zvuk. U svojim nezaboravnim nastupima – solo, uz pratnju drugih muzičara ili orkestara – nosi pečat muzike sa juga Brazila, ali na divan način uključuje različite muzičke žanrove, stvarajući retku simbiozu sa svojom sedmožičnom gitarom.

Zbog trenutne situacije i nezapamćene tragedije, Guitar Art Festival će odložiti jedini neprimeren program, Rock ’n’ Roll spektakl, koncert benda The Stones 11. maja na sceni Kolarčeve zadužbine. Koncert jednog od najboljih tribjut The Rolling Stones bendova se odlaže za jesen.

Koncerti klasične muzike biće preseljeni iz Narodnog pozorišta u Beogradu na veliku scenu Kolarčeve zadužbine 12. i 13. maja sa nepromenjenim koncertnim programom i satnicom. Ulaznice je potrebno zameniti na blagajni Kolrčeve zadužbine neposredno pred koncert.

Povezana vest:  Dupla MTV premijera

Prvi koncert 12. maja održaće italijanska gitariskinja Karlota Dalija koja pažnju širom sveta privlači svojim strastvenim i dubokim interpretacijama. Veliko finale koncertne večeri rezervisano je za Autorsko veče Maje Le Ru, kada će nastupiti gitaristi iz švajcarske Džon Smit i Vojin Kocić, zajedno sa Gudačkim orkestorm škole za talente u Ćupriji.

Drugo veče klasike, 13. maj počinje koncertom dva najveća mlada gitarska talenta Srbije –Vuka Vukajlovića i Uroša Jaćevića, a zatim na velikoj sceni Kolarčeve zadužbine biće izvedene premijerno delo za 6 gitara bugarskog kompozitora Rosena Balkanskog. Veće se zvršava koncertom Zorana Dukića.

Povezana vest:  Koncert Bon Žovija uživo noćas preko Interneta

Svečano zatvaranje festival 14. maja na Velikoj sceni Kolarčeve zadužbine rezervisano je za world etno koncert. Posle dugog vremena Teodosij Spasov se vraća u Beograd. Ovog puta poznati kavalista nastupa sa  grčkim The Crossover triom.

Teodosijev instrument je kaval, drvena frula sa osam rupa, jedan od najstarijih tradicionalnih instrumenata na Balkanu i Evropi, bogat zvučnim i tehničkim mogućnostima. U ovom projektu nastupa sa troje solista muzičkog projekta The Crossover Trio. Alkis Zopoglouom, jedan od najznačajnijih kanun solista u Grčkoj, Marinom Liodou Mohamed  koja svira oud i pijanistom Janisom Kirimkiridisom.

Foto: Marija Mlađen/ATA Images