Garden Sessions sezona koncerata u Botaničkoj bašti “Jevremovac” izaziva veliku pažnju publike u Beogradu već treću godinu zaredom. Koncerte organizuje Centar beogradskih festivala – CEBEF, a ulaznice se mogu nabaviti onlajn na tickets.rs i na Ticket Vision prodajnim mestima (među kojima su TC Ušće i Cvetni trg).

Publici je na raspolaganju žanrovski raznovrstan muzički repertoar namenjen za skoro sve ukuse. Koncert Bajage i instruktora (23.jula) je rasprodat.

Izvođači su pripremili poseban program koji se uklapa u ambijent “bašte”.  Koncert Marčela (20. jula) biće , kako on kaže, za nijansu više u džez-maniru, jer to je ono što je bend okupilo; tog dana slave drugarstvo i dugogodišnju saradnju, zajedno sa publikom uz dva sata svirke i čitanje poezije između pesama.

Svi koncerti počinju u 20.30 časova. Raspored po danima:

20. jul – Marčelo

21. jul – Kanda, Kodža i Nebojša

22. jul – Tijana Bogićević

23. jul – Bajaga i instruktori

27. jul – Jelena Tomašević

28. jul – SMAK plus

30. jul – Nuvel Vag

Muzičar i pisac Marko Šelić Marčelo 20. jula obeležava 20. godišnjicu od objavljivanja svog prvog studijskog albuma. „Bend u punom sastavu odsviraće jedinstven koncert u omaž danu kada smo se u ovom sastavu prvi put okupili: bio je to Svetski dan džeza 2015. godine. Jednokratno udruživanje snaga sa željom da se postojeće pesme susretnu s džezom pretvorilo se u drugarstvo i trajni kolektiv, koji će potom iznedriti konceptualni album “Nojeva varka” i stalnu koncertnu postavku“, kaže Marčelo, i dodaje: „Radujemo se ovom druženju i pozivamo vas da njime zajedno započnemo proslavu koja će se, kroz druge aktivnosti, nastaviti sve do kraja godine.“

Grupa Kanda, Kodža i Nebojša, čuveni KKN, nastupiće 21. jula u 20.30 časova u  Botaničkoj bašti.  Ponikao iz srpske “generacije X”, ovo je beogradski  bend poznat po odličnim koncertima uživo  sa specifičnim primesama  roka, fanka, regea, džeza i specifičnim vokalom Olivera Nektarijevića.  Album sa novim pesmama, pod nazivom “Beton”, objavili su u oktobru 2022. Devet novih pesama nose poruke unutrašnjih svetova članova sastava, njihov dosledni stav, kroz žestoki gitarski zvuk, i neobuzdani, zarazni ritam. Na albumu su se odmah izdvojili singlovi “Beton” i “Tamo gde je sunčano”. Sadašnji sastav benda čine: Oliver Nektarijević  – vokal, Janko Mostarlić – gitara, Nenad Pejović – gitara, Boško Stanojević – bas-gitara i Vladan Rajović – bubanj.

Povezana vest:  Šta Demi Lovato misli o Miley Cyrus?

Pobednica najnovijeg “Beogradskog proleća”, pevačica Tijana Bogićević, održaće koncert u Botaničkoj bašti “Jevremovac” 22. jula sa početkom u 20.30 časova.Tijana Bogićević je srpska pop pevačica rođena u Novom Sadu. Godine 2010. snima pesmu „Tražim“ koja postaje veliki hit i gotovo neizostavna numera u svim šou programima.  Bila je predstavnica Srbije na Pesmi Evrovizije 2017. sa pesmom „In Too Deep”. Svoj debi album objavila je 2018. godine, sa kog su se izdvojili hitovi „Hajde onda ništa“, „U redu“ i „Bezuslovno“. Drugi studijski album, “Blizu”, Tijana je objavila u junu 2022. godine, na kome se nalaze pesme: “Blizu”, “Umem”, “Ponovo ljubav”.

Jedna od najpoznatijih srpskih i regionalnih grupa, Bajaga i instruktori, nastupiće u Botaničkoj bašti 23. jula od 20.30 časova.  Grupu je osnovao Momčilo Bajagić Bajaga – pevač, kompozitor, tekstopisac i gitarista. Ovaj bend ima bogatu diskografiju i veliki broj hitova koje slušaju i vole mnoge generacije.  Sadašnji sastav benda čine: Momčilo Bajagić Bajaga – gitara, vokal; Živorad Žika Milenković – gitara, vokal, perkusije; Aleksandar Saša Lokner – klavijature, vokal;  Marko Nježić – gitara; Vladimir Vlada Čukić – bas i Marko Kuzmanović – bubnjevi.

Povezana vest:  MTV Express: Dubioza kolektiv

Jelena Tomašević-Bosiljčić je čuvena srpska pop pevačica poznata po svom snažnom vokalnom umeću, dobitnica brojnih internacionalnih i domacih nagrada za interpretaciju, hit ili album godine, nastupa 27.jula. Bila je predstavnica Srbije na Pesmi Evrovizije sa pesmom „Oro“ i dobitnica je nagrade „Zlatna značka grada Beograda za doprinos srpskoj kulturi“. Jelena je imala čast da nastupi kao pop gošća na koncertu slavnog svetskog tenora Andree Bočelija na njegovom koncertu u Beogradu.  Pobedom na Beoviziji 2005. godine sa kompozicijom Željka Joksimovića „Jutro“, Jelenina karijera je počela da se kreće uzlaznom putanjom. Uspešno se bavi sinhronizacijom dugometražnih animiranih filmova, godinama učestvuje u žiriranju dečijeg muzičkog takmičenja „Pinkove zvezdice“, na internacionalnoj sceni svakim nastupom i dalje predstavlja srpsku kulturu u najboljem svetlu.

Grupa SMAK plus (28. jul) predstavlja nastavak rada grupe SMAK ali sa mlađim članovima. Ponešto od standardnog repertoara biće zamenjeno numerama koje Smak nije izvodio uopšte ili je izvodio na svojim nastupima pre više decenija. Članovi benda su: Dejan Stojanović Kepa Jr, Miki Mihailović, Filip Milanović, Dejan Zdravevski, Jovan Mitrović, Jovan Pantić, Marko Stojanović Kepa Jr Jr. Dejan Stojanović, Kepin sin, je već skoro 30 godina standardni član benda, tačnije od albuma “Bioskop Fox” koji bio u pripremi još 1994. Miki Mihailović dolazi iz Čikaga i sin je Točkovog brata Slobodana koji tamo živi. Svirao je gitaru u grupi “Somewhwere In Between”. Filip Milanović je Zoranov sin koji je u Smaku na basu zamenio Miloša Petrovića 2015. Dejan Zdravevski je klavijaturista u Smaku od 2012 godine. Jovan Mitrović je bio gitarista u grupi “Lates” iz Beograda. Jovan Patić dolazi iz Valjeva i u Smaku je debitovao na Đurđevdanskom koncertu u Kragujevcu 2022, pre toga je bio u Smak-tribute bendu “Mračni mol” iz Beograda. Marko Stojanović je takođe debitovao na istom koncertu u pesmi “Cigansko srce”. Plan je da Smak plus nastavi sa radom tamo gde Smak sa osnivačima ne bi tako često nastupao. Namera benda je da osim postojećih numera iz repertoara Smaka u njega uvrsti i po neku novu kompoziciju koju Smak još nije snimio, tj sasvim nove pesme za album koji bi nosio naziv Smak plus.

Povezana vest:  Solo album Nikol Šerzinger u prodaji od 20. marta

Za samo nekoliko meseci 2004. godine Nouvelle Vague je unapredio pojam „cover benda“ i počeo da oduševljava publiku koja gotovo zaboravlja originalne verzije kada čuje njihov zvuk.  Usledile su  trijumfalne svetske turneje. Sa nekoliko studijskih albuma i opsežnim globalnim turnejama pod svojim imenom, Nouvelle Vague  je proslavio 19. godišnjicu, uz pauzu od nekoliko godina zbog situacije u svetu. Prva dva albuma grupe, Nouvelle Vague (2004) i Bande A Part (2006), definisala su njihov jedinstveni zvuk sa Bossa verzijama New Wave Classics-a. Njihov treći album NV3 (2009) sadržao je saradnju sa Martinom Gorom iz Depeche Mode, Ianom McCullochom iz Echo and the Bunnimen, Terri Hall iz The Specials i Barrijem Adamsonom. Kasniji hvaljeni albumi objavljeni su 2010, 2016. i 2019. godine, a bend je nastupao pred oduševljenom publikom širom sveta tokom svoje 19-godišnje karijere.  U 2018. produkcija Nouvelle Vague-a otkrila je da se bend vraća svojim korenima: akustična gitara, nekoliko klavijatura, malo ambijenta i dve pevačice (Mélanie Pain, Elodie Frégé i/ili Phoebe Killdeer). Sa nedavnom smrću osnivača Olivijea Liboa, postava benda je ponovo preuređena.
Nuvel Vag nastupa 30. jula u Botaničkoj bašti.

Foto: Antonio Ahel/ATA Images