Stara rokenrol prevara i zapovest kaže – piši šta hoćeš, samo stavi veliku sliku. Pa tako, danas, terapija je nešto što se podrazumeva i sa čega je skinuta stigma. A nekad je samo bila dobra i mračna reklama.

Bend Therapy? je upao u oči svim slušaocima dobrog i drugačijeg rokenrola, upravo zbog tog znaka pitanja. U vreme kad su nastali s kraja osamdesetih, pogotovo u Severnoj Irskoj, bilo je pa gotovo provokativno upitati ljude – „Da li želite da idete na terapiju?“. A ime ovog benda je to naslućivalo. Ustvari, godinama kasnije vođa ove bučne skupine Endi Kerns je rekao da znak pitanja samo lepo izgleda, i da je njim odvajao svoje ime od drugih kolega na posteru, umesto zareza.

Bez obzira, sa takvim imenom predstavljali su se tvrdim zvukom koji su voleli i poštovali i pankeri i metalci i alternativci, da bi čak na kraju stigli i do pop publike. To su bile devedesete, druga su bila vremena, Nirvana je bila najveća i slušao ju je svako pa su se stalno kandidovali njihovi naslednici. Therapy? to nisu želeli da budu, ali ih i niko to nije pitao.

Dok su na prvih nekoliko izdanja iz njih izlazili bes, industrijski rifovi i udarci bubnja koji kao da live pokušavaju da skinu ritam tehna, 1993. stvaraju pesmu sa kojom zabacuju udicu daleko od tadašnje obale sa nadom da će se uhvatiti više ribe. To se upravo i dešava.

Povezana vest:  Gans end rouzis dva ipo sata u beogradskoj areni

Pesma „Screamager“ postaje hit. Svaki tinejdžer sa viškom hormona mogao je da se propozna u refrenu pesme. Ali i ne samo tinejdžeri. Slušaju je svi, probijaju sve barijere koje je bend ranije postavio svojim brutalnim stihovima i mračnom muzikom. Da, taj mrak svakako postoji još uvek u njima, ali je sad postao prijemčljiviji, a i publika se do 1993. godine navikla da je ovaj zvuk ustvari cool zvuk.

Therapy? – Screamager https://youtu.be/-zZ44S3ZIJM?si=p8HQBfOV5iC2s3Au

Na albumu „Troublegum“, jednom od njihovih najpopularnijih, sakupili su dotadašnje velike hitove, ali i dali nove, prepune teen angsta, mladalačkih problema, zapitanosti o životu ali i fascinacijom serijskim ubicama, kako je to već u devedesetim bilo normalno i kod alternativnih rokera. Sve je to bilo i dalje bučno, bend je svirao turneje sa bendovima poput Jesus Lizard i Helmet, ali postojala je iskra melodije koja je stalno privlačila i one koji bi se plašili metala, hard kora i panka.

Ali ipak kor publike je bio onaj koji voli tvrd zvuk. To su doklazali time što je „Troublegum“ bio proglašen za album godine na mnogim mestima (izdvajamo časopis Kerrang), bili su nominovani i u kategorijama sa Blurom, ali i u kategorijama sa Nine Inch Nails. Turneja Monsters of Rock na kojoj su svirali sa Panterom i Sepulturom pokazala je da ih metalci vole, iako imaju kratke kose, a basista im nosi naočare. To je u ono vreme bio veliki „no no“.

Povezana vest:  METAL NIGHT U SIOUX-u

Therapy? – Troublegum album https://youtu.be/S-xJC2kcIZg?si=xmFizxrTS-3wV2fl

Endi Kerns nikad nije želeo da se ponavlja. Nisu imali nove pesme kad su ušli ponovo u studio, ali su znali da ne žele još jedan teen angst pank-metal album. Pogotovo jer se pojavio ceo novi val pop pank izvođača poput Green Daya i Offspringa u koji su novinari hteli da ubace i Therapy?. Kerns novim izdanjem „Infernal love“ pokazuje da ne želi da ima ništa s tim. I dok su prvih nekoliko pesama i mirisale na „Troublegum“ ostala su rađene pod uticajem alternative osamdestih i gotika, sa pesmom „Diane“ koja je cela samo sa gudačima, što je bio neviđeni zaokret za bend.

Therapy? – Diane https://youtu.be/EQeyFHnO5Qw?si=nhc8YzvQelqk3BxG

Muzička kritika samlela ih je u ideji kako su to mislili da jedna pop pesma bude gudački vođena i da bude hit. Samo godinu dana kasnije Verve izbacuju svoj „Bitter Sweet Symphony“, gudački vođeni pop hit.

Povezana vest:  Božićna numera braće Božić posvećena Hristovom rođenju

Therapy? nastavljaju sa hrabriim zaokretima tako što su čelistu inkorporirali u bend i vodili ga na turneje sa Metallicom. Čudna odluka za dati trenutak. Ali četiri godine nakon toga Metallica snima svoj album sa celim simfonijskim orkestorm. Ovu su samo neki od primera koliko je Therapy? išao nekoliko koraka napred u odnosu na sve.

Bend Therapy? i dalje svira sa manjim pauzama i sa po kojim hitom koji će ući u top 40, ali nikad nisu ostvarili taj komercijalni potenicijal iz perioda 1993 – 1995. I možda je i tako i bolje. Jer su u tom svom „veni, vidi vici“ fazonu, pokazali šta sve mogu, a nakon toga su radili muziku za svoju dušu. Bučni brit rok, sa uplivima u sve ono što može i ne možda da se meša sa njim.

 Therapy? – Hard Cold Fire album https://youtu.be/HSSbsU0B3Fc?si=-X0blqwFWOmXulH2

Da li želite da nakon 17 godina ponovo slušate koncert Therapy? u Beogradu? Mislim da znamo odgovor. Terapija je zakazana za 23. mart u Luci Beograd.

Možda im ime samo izgleda lepo na papiru, sa tim znakom pitanja, ali retko kad u istoriji pop kulture je pitanje bilo ustvari sve vreme i odgovor za one koji žele brzi, duboki i masni rokenrol.

 

Miloš Dašić