EXIT je izdanjem 2023. godine privredi Novog Sada i Srbije doneo novih 21,2 miliona evra, pa je ukupni ekonomski doprinos festivala od osnivanja do danas nastavio da raste i dostigao gotovo 250 miliona evra. Ovo je pokazalo istraživanje „TIM Centra“ iz Novog Sada, koje se svake godine sprovodi za vreme festivala, sa posetiocima Exita iz Srbije, regiona i inostranstva, s fokusom na strukturu publike, ekonomske pokazatelje i doprinos turizmu.

EXIT 2023 | Istraživanje o festivalskom doprinosu privredi Srbije

Podjednako važna kao i milionski doprinosi domaćoj privredi Srbije jeste međunarodna promocija Novog Sada i Srbije, koja traje pre, tokom i nakon EXIT festivala. Vrednost ove promocije je nemoguće izmeriti novcem. Svake godine, već više od dve decenije, posetioci, izvođači i najprestižniji globalni mediji sa Petrovaradinske tvrđave nose i šire svetom neverovatne utiske, koji se odnose na nesvakidašnje gostoprimstvo i saradnju, jedinstvenu festivalsku lokaciju, visok nivo organizacije festivala i muzičkog programa, ali i turističku ponudu i lepote Novog Sada i Srbije.

Povezana vest:  FREEMASONSI ŠIRE LJUBAV U KLUBU BRANKOW

Ovog jula EXIT je posetilo preko 200.000 ljudi iz 120 zemalja sveta, a prema istraživanju „TIM Centra“, 36,7 odsto njih je bilo prvi put u Novom Sadu. Broj posetilaca koji nisu iz Srbije iznosi 65 odsto. Čak 83,5 odsto ispitanika je u ovaj grad došlo baš zbog festivala, što je jasan pokazatelj da EXIT Novi Sad i Srbiju pozicionira na odlično mesto globalne turističke mape.

Najviše inostranih gostiju bilo je iz Austrije, Nemačke, Rusije, Velike Britanije, Mađarske, Turske, Bugarske, Rumunije, Ukrajine i Francuske, dok u regionu prednjače Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Slovenija. Na Petrovaradinsku tvrđavu ove godine je došlo 46,6 odsto potpuno novih posetilaca, a posebno raduje podatak da je Novosađanki i Novosađana ove godine na festivalu bilo skoro dvostruko više nego prošle godine.

Povezana vest:  Ejmi Vajnhaus otkazala evropski turneju

Posetioci su tokom festivala u Novom Sadu i Srbiji prosečno trošili 567 evra, što je povećanje za 18 evra u odnosu na prethodno izdanje. Turisti iz Zapadne Evrope su trošili u proseku 873 evra – 52 evra više nego prošle godine, dok je prosečna potrošnja posetilaca iz Istočne Evrope na festivalu iznosila 624 evra. Posetioci van Evrope prednjače sa ukupnom potrošnjom od 893 evra.

Prosek godina posetilaca koji su učestovali u anketi je 25,5 godina, skoro identično kao prošle godine (25,7). Visokoobrazovani posetioci, uključujući tu i studente, činili su 77 odsto publike – isto kao na prethodnom izdanju. Zaposlenih je bilo 56 odsto, a studenata 35 odsto. U prvih pet omiljenih bina našle su se Gorki List Glavna bina, mts Dance Arena, Visa Fusion, Latino bina by IDEA i Explosive.

I tokom ovogodišnjeg izdanja veliki naglasak stavljen je na mentalno zdravlje, kako porukama  podrške i osnaživanja koje su se mogle videti svuda po Petrovaradinskoj tvrđavi, tako i radom Centra SRCE i početnim aktivnostima u okviru kampanje „Živi uživo“. U tom smislu, ove godine tokom razgovora s posetiocima istaknuta su pitanja koja se odnose na mentalno zdravlje i digitalnu zavisnost. Veoma je značajan podatak da 81 odsto ispitanika oseća da EXIT pozitivno utiče na njihovo mentalno zdravlje. Istraživanje je pokazalo da ispitanici dnevno koriste telefon 4,6 sati u proseku, što je još jedan razlog za povećanje svesti o razmeri digitalne zavisnosti, na čemu će EXIT aktivno nastaviti da radi.

Povezana vest:  Bjesovi, Kelti, Iskaz, Who See, Vampiri ove sedmice na APA Beer Gardenu

Istraživanje je sproveo novosadski „TIM Centar“, a rađeno je na reprezentativnom uzorku od 1.393 posetilaca EXIT festivala, tokom njegovog trajanja. Anketirani su isključivo posetioci koji su ulaznicu kupili, a radno angažovani na festivalu su izuzeti iz istraživanja.

Foto: Milan Maričić/ATA Images