Konferencija_Mance_Izmajlove

Manca Izmajlova i Ruski orkestar Mosfilm u Sava centru na koncertu “Duša slovenska”

Nakon velikog uspeha, slovenački mecosopran Manca Izmajlova, jedan od najlepših svetskih vokala današnjice, na konferenciji za medije održanoj u Media centru, predstavila se novinarima i najavila svoje prvo predstavljanje beogradskoj publici u Sava centru, 22. marta 2011. godine u 20.00 sati. Manca Izmajlova će nastupiti sa legendarnim Ruskim državnim simfonijskim orekstrom “Mosfilm”, koji broji 90 članova, predvođenog jednim od najčuvenijih ruskih dirigenata svih vremena Sergejem Skripkom. Solista koncerta će biti virtuoz na violini Benjamin Izmajlov.

“Svaki narod nosi u sebi autentične note, a slovenska muzika, na žalost, iz raznih razloga, u svetu nije prepoznatljiva onoliko koliko svojom lepotom zaslužuje. Nastupajući po celom svetu, tražila sam te autentične note i sklopila ih u jedinstveni kolaž različitih žanrova klasične muzike, filmske i popularne teme pripremljene u novim filmskim aranžmanima“, izjavila je umetnica.

Pevačica anđeoskog glasa, uz podršku legendarnog orkestra i sa specijalnim gostima, provešće beogradsku publiku kroz simfonijske teme koje prikazuju popularnu slovensku muziku iz celog sveta, u stilu “crossover”, kakvu do sada domaća publika još nije imala prilike da čuje.

Na sceni Sava centra naći će se čak 160 izvođača, jer će Manca Izmajlova nastupiti uz pratnju sedamdesetočlanog hora AKUD “Lola”.

Na ovom jedinstvenom događaju, očekuje se prisustvo velikog broja poznatih ličnosti, koje će dati svoj doprinos popularizaciji koncerta i ove vrste muzike.

Povezana vest:  Bajaga i Željko Samardžić na Velikogospojinskim danima

“Ženski Bočeli”, kako popularno zovu ovu mladu slovenačku divu, studirala je mјuzikl u Londonu i operu u Moskvi, gde je otkrila veliko bogatstvo satkano u slovenskoj muzici, koja joj predstavlja nepresušnu inspiraciju. Njena specijalnost je i to što može da peva na dvadesetak jezika, a još jedan kuriozitet je da s lakoćom menja žanrove pevanja – od čisto klasičnog do estradnog. Publici širom sveta poznata je i po prepevima legendarnih filmskih numera.

Manca Izmajlova iza sebe ima već stotine uspešnih nastupa i koncerata širom sveta. Vrhunac njenog umetničkog stvaranja bio je koncert održan u maju 2008. godine, povodom otvaranja IV Slovenskog festivala u Moskvi, na kom je zajedno sa suprugom, violinistom Benjaminom Izmajlovim, nastupila kao glavni solista u pratnji čuvenog Moskovskog simfonijskog orkestra „Pavel Kogan“. O velikom uspehu koncerta svedoči i činjenica da su organizatori u znak zahvalnosti Manci i Benjaminu Izmajlovom uručili odlikovanje „Ćirilo i Metodije“, kao priznanje za velika dostignuća na području interkulturalne integracije. Manca Izmajlova je iste godine osvojila i prvu nagradu na takmičenju u Moskvi, na kom je učestvovalo više od 2.000 izvođača. Predsednica komisije, legendarna ruska kompozitorka Aleksandra Pahmutova, za Mancu je rekla da je „talenat, kakav se čuje samo nekoliko puta u životu“.

Povezana vest:  Jedan od najvećih bendova u istoriji roka Deep Purple uživo u Štark areni 6. decembra

Legendarni orkestar „MOSFILM“ je Ruski državni simfonijski orkestar koji već 65 godina snima muziku za sve najveće ruske, ali i mnogobrojne svetski poznate filmove i jedan je od tri najpoznatija filmska orkestra na svetu. „MOSFILM“ predstavlja i jedan od najvećih i najstarijih filmskih studija u Evropi. Tridesetih i četrdesetih godina prošlog veka ovaj orkestar izvodio je muziku za sve filmove, koju su tada komponovali najveći kompozitori – S. Prokofjev, D. Šostakovič, A. Hačaturijan i drugi.

Orkestar, za koji se sa punim pravom može reći da je postao deo istorije ruskog filma, snimio je muziku i za mnoge filmove poznate u svetskim okvirima, a samo neki od njih su: „Rat i Mir“,  „Moskva suzama ne veruje“, „Aleksandar Nevski“, „Sibirski berberin“ i Oskarom nagrađeni film Nikite Mihalkova „Varljivo sunce“.

Pored studijskog snimanja, orkestar „MOSFILM“ veoma je aktivan i u priređivanju koncerata – pretplatni koncerti redovno pune dvorane u Moskovskoj filharmoniji. Orkestar nastupa na najprestižnijim ruskim festivalima i gostuje u najvećim dvoranama sveta. Kritike njihovih koncerata su gotovo identične svuda u svetu: orkestar dobija pohvale za izuzetne interpretacije, udarnost, sposobnost brzih promena žanrova, kolorit, a prevashodno za vrhunsko izvođenje, što je, inače, svojstveno najvećim ruskim orkestrima.

U dugoj istoriji postojanja, Ruski državni simfonijski orkestar sarađivao je sa najvećim dirigentima 20. veka u Rusiji. Najčešće su nastupali sa dirigentima A. Svetlanovom i G. Roždestvenskim, violončelistom M. Rostropovičem i violinistom D. Oistrahom.

Povezana vest:  Apgrade Weekend na Kalemegdan dovodi lidere svetske scene!

Sergej Skripka, nedavno nagrađen najprestižnijom ruskom Državnom nagradom za životno delo, već 30 godina je umetnički vođa i glavni dirigent ovog orkestra.

BENJAMIN IZMAJLOV je virtuoz na violini, producent, kompozitor, umetnički vođa muzičkih projekata i festivala, koji je sa odličnom ocenom završio postdiplomske studije na moskovskom Konzervatorijumu Čajkovski u Moskvi. Dodatno se usavršavao kod mnogih svetski poznatih profesora u Sloveniji, Beču i Italiji (Z. Bron, V. Tretjakov, M. Vengerov, E. Tchugajeva, S. Kravchenko, P. Vernikov, G. Žislin, Z. Gilels).

Redovno nastupa sa orkestrima i manjim ansamblima širom sveta. Nastupa i u nekim od najelitnih dvorana (velika i mala koncertna dvorana Konzervatorijuma Čajkovski, koncertna dvorana Santa Sesilija u Rimu, Šlos Nojvaldeg u Beču i mnogi drugi). Takođe, često sarađuje sa izuzetnim turskim pijanistom Gokanom Ajbulusom. Predaje na međunarodnim masterklasovima i član je žirija na međunarodnim violinskim takmičenjima.

Kao producent i umetnički vođa, zajedno sa kompozitorom Slavkom Avsenikom mlađim realizovao je međunarodne projekte „Slovenska duša“ i „Slovenačko srce“.

Benjamin Izmajlov je osnivač „Muzičkog foruma Vila Bled“, događaja na kojem, pored Benjamina, predaje i nastupa elita svetske klasične muzike: Natalia Gutman, Marina Jašvili, Moše Aron Epštajn, Aleksander Buzlov, Aleksander Kagan, Roman Simovič i mnogi drugi. Forum na Bledu svake godine okuplja mlade muzičare iz celog sveta.