radosavljevic_zvezda_cedevita

NLB LIGA

Poraz Zvezde i Radničkog u gostima

 

Par kola pred kraj NLB lige košarkaši Crvene zvezde su izgubili od Cedevite u Zagrebu sa tri koša razlike dok je ekipa kragujevačkog Hemofarma izgubila od Širokog.

U 24.kolu NLB lige, Crvena zvezda je kao gost izgubila od Cedevite rezultatom 98:95 (21:21, 20:22, 26:33, 31:19).

Kao  što je trener crveno belih najavljivao, njegov tim nije razmišljao o predaji i sa takvim pristupom su i otvorili meč. Sve je počelo dobro za Beograđane, koji su u prvoj četvrtini uspeli da se suprostave domaćoj ekipi i odigraju prilično izjednačeno. Veliki hendikep za Zvezdu je bilo neigranje najboljeg strelca, Rikarda Marša, a zbog povrede ni Strahinja Milošević nije bio u stanju da pomogne saigračima.

U njihovom odsustvu, neko od mlađih igrača je morao da preuzme odgovornost a Lazar Radosavljević je upravo bio jedan od njih. On je imao sjajan procenat šuta i u tim trenutcima domaći košarkaši nisu imali rešenja u odbrani za Zvezdinog šutera. Beograđani su igrali bez straha i sa velikom željom da se dokopaju bodova protiv favorizovane Cedevite.

Iako je Zvezda imala višak od 11 poena, Igrači Cedevite su uspeli da se vrate u meč i na veliki odmor odu sa rezultatom 43:41 za crveno bele.

Iako je treća četvrtina počela mini serijom od 5:0 domaće ekipe, Zvezda se nije obeshrabrila a razigrao se i kapiten Boris Bakić.  Izabranici Mihaila Uvalina su opet vratili prednost u svoju korist i dobro su kontrolisali igru. Obe ekipe su tokom celog meča bile gotovo indentične u skok igri ali i po broju asistencija. Ipak crveno beli su imali sjajan procenat šuta za dva poena i to je doprinelo da budu u boljoj rezultatskoj poziciji.

Povezana vest:  NBA VESTI, Pobede Indijane, Lejkersa i Memfisa

Međutim, tako je bilo do 35.minuta, kada je iskusna ekipa Cedevite ipak uspela da važnim poenima i ofanzivnim skokovima preokrene meč. U dramatičnoj završnici, zagrepčani su se bolje snašli i uspeli su da ostvare 12 pobedu u sezoni.

U Zvezdi najefikasniji je bio kapiten, Borisa Bakić sa 21 poenom. Pored njega, dobri su bili i Nedović sa 18, Radosavljević 17 i Lešić sa 15 poena.

U Cedeviti, najviše su postigli Baždarić 27, i Žižić 25 poena.

Cedevita-Crvena zvezda 98:95 (21:21, 20:22, 26:33, 31:19)

Cedevita: Troha, Petrović 4, Krstić 1, Baždarić 27, Rudež 10, Drejper 9, Kastropil 8, Rajt 14, Žižić 25, Princ, Butorić, Kovačević.

Crvena zvezda: Cvetković 2, Drča, Jang 7, Nikolić 12, Lešić 15, Radosavljević 17, Nedović 18, Bakić 21, Marinković, Balaban, Subotić 3, Saičić.

Košarkaši Širokog TT Kabela u pravoj košarkaškoj ljepotici pred 1.500 gledalaca u dvorani na Pecari nadigrali su sastav Radničkog i stigli do desete pobede koja ih definitivno udaljava od mogućnosti pada na poslednje mjesto. Bila je to prava šuterska veče u kojoj su gosti uputili 21 šut za 3 poena a 10 puta pogodili, dok su domaći košarkaši iz 28 pokušaja pogodili 11 trojki. Domaćin je iz igre šutirao 37-62 ili čak 60 posto, a gost 33-63 ili 52 posto. Bolje su utakmicu otvorili gosti. Celu prvu četvrtinu su vodili i na kraju ostvarili 20:25 prednost. Domaći su malo agresivnijom igrom vrlo brzo došli do preokreta, a doneo ga je dobrom šuterskom serijom Fran Pilepić. Prvo poluvreme završilo je prednošću domaćina 52:49. Ali, gosti se nisu dali slomiti. U reketu je puno problema domaćim centrima pravio snažni Vukosavljević, a Stiven Marković odlično je organizirao igru gostiju. Brzi protok lopte uvek bi stvarao višak slobodnog igrača, pa je šut Radničkog uistinu bilo teško zaustaviti.

Povezana vest:  Zvezda igra protiv Barselone u Beogradskoj areni

Ulaskom Vedrana Morovića u igru posložilo se sve na svoje mesto i u domaćem sastavu. U poslednjih odlučujućih 10 minuta Široki je ušao sa prednošću 78:70. Nije ona međutim ništa jamčila jer su Michael Lee, Anton Gaddefors i Marko Čakarević stalno pretili spoljnim šutom. Na drugoj strani ubitačno su pogađali Vedran Morović i Fran Pilepić. Definitivno je otpor gostiju skršen u 36. minuti kad je Fran Pilepić svoju sjajnu igru okrunio zakucavanjem za 93:80. Dugim aplauzom nagrađen je momak koji je skršio goste iz Kragujevca, a onda su došli trenuci prave egzibicije domaćih košarkaša. Prvo je Pilepić skočio u obrani, pokupio loptu i sjajno asistirao Pilepiću koji je pogodio tricu za 96:80. Opet je Pilepić ukrao loptu gostima i izbacio u kontru Planinića koji je zakucao loptu u obruč za 98:80, a onda je i Siniša Štemberger ukrao loptu, istrčao kontru i položio za 20 poena viška. Semafor je zasvetlio 100:80. U poslednjim trenucima u slinoj želji da pomognu mladom centru Mariju Novaku da upiše prve poene, domaći košarkaši su malo grešili što su gosti iskoristili i ublažuili poraz. Sa 25 poena (šut iz igre 9-13), 6 asistencija i 4 skoka Fran Pilepić bio je junak utakmice. Uz bok su mu bili Darko Planinić s 15 poena, 6 skokova i 4 osvojene lopte i Sinša Štemberger s 8 poena, 6 skokova i čak 10 asistencija. Kod Radničkog je najbolji bio Steven Marković s 21 poenom i 7 asistencija.

Povezana vest:  EVROLIGA, Šutalo: Alba ekipa jakih individualaca

Trener Radničkog Miroslav Nikolić posle meča je rekao.

-Čestitam Širokom na zasluženoj pobedi i pravom sportskom gostoprimstvu. Ovo je grad košarke, dvorana sa pravom košarkaškom atmosferom i milina je ovde igrati. Mi smo se dobro umorili i iscrpeli na utakmici protiv Hemofarma tako da nam je danas ponestalo energije. Domaćin je pokazao više želje za pobedom, odigrao dobro kad se utakmica lomila i to je presudilo. Imamo priliku u poslednja dva susreta popraviti svoj plasman – veli je Nikolić.

 

Rezultati:

Cedevita – Zvezda 98:95

Široki – Radnički 103:94