bob_dylan

Bob Dilan u Kini ćutao na ograničenja slobode govora

 

Pošto je u Peking došao u vreme jedne od, u poslednje vreme, najjačih kampanja protiv slobodnog izražavanja, mnogi su od legendarnog kantautora i buntovnika Boba Dilana očekivali da na to reaguje tokom svog prvog nastupa u Kini.

Dilan, koji je slavu stekao svojim angažovanim pesmama i buntom protiv politike omeđene društvenim dogmama, sinoć je, međutim, održao miran koncert koji je trajao više od dva sata. Sa publikom, među kojom je bilo dve trećine Kineza, komunicirao je svega jednom, pre prvog bisa kada je predstavio članove svog benda.

Povezana vest:  Ove srede u MTV Expressu Zemlja Gruva!

Možda svestan da je koncert pod prismotrom kineskih vlasti koje su zakupile 2.000 od 18.000 mesta na Radničkom stadionu u Pekingu, Dilan je iz svog repertoara izostavio neke od svojih najpoznatijih protestnih pesama kao što su „Blowin’in the Wind“ i „The Times they Are a-Ćangin“.

Mnogi su očekivali od Dilana da šokira publiku nekom političkom izjavom ili podrškom Aju Vejveju, kineskom umetniku koji je nedavno uhapšen zbog svojih disidentskih aktivnosti.

Drugi, pak, navode da je dobro što to nije učinio, imajući u vidu gotovo dvogodišnju zabranu održavanja stranih koncerata nakon što je islandska pevačica Bjork tokom svog nastupa u Šangaju 2008. uzvikivala slogane u korist nezavisnog Tibeta.

Povezana vest:  SPREMNI ZA MILIGRAM ELEKTRIK TOUR

Kako piše londonski Telegraf, američki pevač je početkom marta dobio dozvolu kineske vlade da prvi put u svojoj karijeri nastupi u Kini.

Bilo je predviđeno da nastupi još prošle godine, ali su koncerti otkazani u poslednji čas.

Kineske vlasti pomno proveravaju sadržaj stranih zabavnih programa i manifestacija. Godine 2006, od „Rolingstonsa“ su tražile da zbog „neprikladnog“ sadržaja iz repertoara sa svog prvog koncerta u Kini izbace pet pesama, uključujući „Let’s Spend the Night Together“.

Povezana vest:  Suzan Bojl će možda pevati pred papom

Dilan, koji će u maju napuniti 70 godina, pojavio se na sceni u crnom odelu i sa sivim „panama“ šeširom i započeo nastup pesmom „Gotta Serve Somebody“. Veliki aplauz dobio je za pesmu „A Hard Rain’s A-Gonna Fall“ koju je napisao 1962. godine, uoči kubanske krize.

Dilan će održati još jedan koncert u Šangaju 8. aprila, a potom će održati dva koncerta u Hong Kongu, u okviru turneje kojom obeležava 50 godina od svog prvog nastupa, 11. aprila 1961. godine.