Zubin Mehta sa Beogradskom filharmonijom na Kolarcu 

zubin_mehtaDirigent Zubin Mehta nastupiće sa Beogradskom filharmonijom 21. februara na dva koncerta u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine u Beogradu, saopšteno je iz Beogradske filharmonije. 
U saopštenju se navodi da će Zubin Mehta u Kolarčevoj zadužbini dirigovati Prvu i Četvrtu Bramsovu simfoniju. 
-Dirigent Zubin Mehta se odrekao honorara za te koncerte sa Beogradskom filharmonijom, u korist Fondacije Beogradske filharmonije, čiji je on počasni predsednik poslednjih pet godina – piše u saopštenju. 
Tokom boravka u Beogradu, Zubin Mehta će promovisati svoju autobiografiju, pod naslovom „Partitura mog života“, čiji je srpski prevod objavljen u izdanju Beogradske filharmonije. 
-Gotovo celu deceniju meastro Mehta održava posebne veze sa Beogradskom filharminijom, a prilikom poslednjeg boravka u Beogradu, 2005. godine, proslavljeni dirigent je u okviru Fondacije Filharmonije osnovao fond za nabavku instrumenata koji nosi njegovo ime, a prošle godine je podržao Filharmoniju u njenoj borbi da odbrani visoke standarde u vremenu ekonomske krize – piše u saopštenju. 
Zubin Mehta je rođen u Mumbaju (Indija) 1936. godine, a sa 18 godina je otišao u Beč na studije kompozicije i dirigovanja. 
Svetsku karijeru započeo je pobedom na Međunarodnom takmičenju dirigenata u Liverpulu 1958. godine, da bi od tada godišnje držao više od 180 koncerata u najvećim koncertnim i operskim salama sveta. 
Dirigovao je u njujorškoj Metropoliten operi, Bečkoj državnoj operi, Kraljevskoj operi u Kovent gardenu, milanskoj Skali, operskim kućama Montreala, Čikaga i Firence, kao i na festivalu u Salcburgu. 
Zubin Mehta je doživotni direktor Izraelske filharmonije, umetnički direktor Minhenske opere, šef dirigent Firentinskog muzičkog festivala i gost dirigent mnogih svetskih orkestara, 
Prvi put je nastupao u Beogradu pre 50 godina, na samom početku svoje karijere, a takođe je bio prvi među svetskim velikanima muzike koji je, posle demokratskih promena u Srbiji 2000. godine, nastupao u Beogradu. 
Francuski predsednik Žak Širak je 2001. godine, Zubinu mehti dodelio titulu viteza Legije časti, a Lea Rabin mu je 1999. godine uručila nagradu Ujedinjenih nacija za životni doprinos miru i toleranciji. 
Beogradska filharmonija će detaljan program koncerata i inoformacije o prodaji karata objaviti naknadno. 

Povezana vest:  "Kerber" i "Atomsko sklonište" za ljubitelje hard roka