azerbejdzan_pobednici

Azerbejdžan će uložiti 100 miliona evra u Eurosong

Zemlja pobednica ovogodišnjeg Eurosonga, Azerbejdžan, u organizaciju ove manifestacije iduće godine planira da uloži najmanje 100 miliona evra. U tu brojku nije uračunata eventualna izgradnja novog objekta u kojem bi bilo održano ovo takmičenje, kao ni izgradnja hotela i prateće infrastrukture.

Poređenja radi, prema podacima Evropske radijske unije (EBU), Eurosong 2006. u Grčkoj koštao je 5,5 miliona evra, 2007. u Finskoj uloženo je 14 miliona evra, a godinu kasnije Srbija je investirala 9,3 miliona evra. Stoga su Rusi šokirali mnoge uloživši 2009. čak 42 miliona evra. Azerbejdžan je, međutim, spreman da plati više nego dvostruko. Dodajmo još da su Norvežani 2010. uložili oko 25 miliona evra, baš koliko i Nemci ove godine.

Povezana vest:  MTV WORLD STAGE: NICOLE SCHERZINGER

U organizaciju je uključen i sam državni vrh. Predsednik Ilham Alijev je naredio da Eurosong bude održan u glavnom gradu Bakuu, a u organizacioni odbor su imenovani, između ostalih, ministri spoljnih i unutrašnjih poslova, za ekonomski razvoj, kulturu i turizam, komunikacije, omladine i sporta…

A Azerbejdžanci s pravom mogu biti ponosni na svoj uspeh. Njihova pobeda obradovala je čak i čelnike Turske. Turski predsednik Abdulah Gul uputio je čestitku kolegi Alijevu kazavši kako su Turci doživeli veliku radost zbog pobede „bratskog i prijateljskog Azerbejdžana“

Povezana vest:  SVE JE SPREMNO ZA VELIKI HUMANITARNI DOGAĐAJ "MAD IN BELGRADE"

Azerbejdžanci još uvijek razmišljaju o mestu u kojem će biti održana manifestacija. Zasad se razmatra mogućnost da to bude sportsko-koncertni kompleks koji ima kapacitet 8.800 sedišta, druga opcija je stadion Tofig Bakhramov, a treća – izgradnja novog velikog koncertnog prostora u jednom od najlepših delova Bakua.