Divljanova muzika za putovanje autoputem Bratstva-jedinstva

vlada-divljanVlada Divljan uradio je muziku za dokumentarni film „Duga vožnja kroz istoriju, historiju i povijest Balkana“, čija se premijera očekuje u prvoj polovini ove godine, u kome srpski pisac Marko Vidojkovič i hrvatski Miljenko Jergovič jugom 45 krstare nekadašnjim autoputem „Bratstva-jedinstva“.
-Njih dvojica su izuzetno zanimljive i živopisne ličnosti, a uz to imaju isto takve sagovornike. Što se muzike u filmu tiče, u osnovi to je rok, sa puno mikrofonije i distorziranih gitara, kroz koje provejavaju NOB elementi, jer se o tom periodu najviše govori, kao i arije koje su, svako u svojoj verziji, pevali partizani, četnici i ustaše. Na takav pristup muzici, pre svega me je navela tema, ali i protagonisti dokumentarca, rekao bih da bi njih dvojica takvu muziku mogli i da slušaju, recimo u tom istom jugu, dok se voze – otkriva Divljan.
Nekadašnji član i glavni autor kultnog VIS-a Idoli, koji i sam daje doprinos održavanju tradicija iz bolje prošlosti, kako putujući i svirajući po celom ex-YU regionu, tako i predstojećim osmomartovskim koncertom u beogradskom Domu sindikata, drugom po redu, kaže da je za njega izuzetno prijatno iskustvo rad na balkanskom road movie-u režisera Željka Mirkovića.
-Tema je vrlo zanimljiva, i na neki način, dotiče se svakog sa prostora bivše Jugoslavije, čak i onih koji veruju da se to njih ne tiče. Nisam video mnogo dokumentaraca te vrste gde, da tako kažem, naši ljudi, pogotovo mlađih generacija, pričaju otvoreno o svemu što se dešavalo u poslednjih pedesetak godina. Svakako ga vredi videti, naročito ako niste skloni predrasudama i usuđujete se da razmišljate svojom glavom. Prijalo mi je da radim na ovom filmu jer mi je, pre svega, zanimljiva tema, a i pratim ono što rade Miljenko i Marko. Rekao bih i da mi je roman Marka Vidojkovića „Sve crvenkape su iste“, jedna od omiljenih knjiga u proteklih par godina. Takodje, ovo je peti ili šesti film koji radim sa producentom Dušanom Gajićem, osnivačem i direktorom kompanije SEETV sa središtem u Briselu, a to, u ovom vremenu bez kontinuiteta i nije mala stvar, čovek ima priliku da se usavršava – kaže Divljan.
U dokumentarcu se Vidojković i Jergović smenjuju za upravljačem juga, simbola zajedničke prošlosti, u vožnji s kraja na kraj nekadašnjeg autoputa ‘Bratstva i jedinstva’. Kroz retrovizor bacaju pogled na prošlost, istražuju podele koje je donela istorija, pitaju se gde ih vodi sadašnjost. Marš ruta je Blajburg, Karavanke, Ljubljana, Zagreb, Kumrovec, Jasenovac, Vukovar, Brčko, Beograd, Kragujevac, Preševo, Skoplje i Đevđelija.
Autor romana „Kandže“, Vidojković kaže da „putovanje u automobilu sklonom kvarovima, koji sudbinski nosi naziv jugo, od Triglava do Vardara, oživljava jednu nekada veliku, srećnu i moćnu državu, rasturenu pohlepom i mržnjom, kako spolja, tako i iznutra“.
-Kroz vrijeme se ne možemo vraćati. Priča koju smo prošli moj prijatelj Marko i ja, zapravo je pokušaj da se probije ta vremenska opna, da se uđe u neku prošlost i da se otkrije šta se zapravo sa nama, našim životima i našim zajedničkim i pojedinačnim historijama u međuvremenu dogodilo – kaže Jergović, poznat po romanu „Buick Rivera“.
Vlada Divljan i njegov prateći bend Nevladina organizacija i u novoj deceniji nastavljaju sa održavanjem osmomartovskih koncerata za Beograđanke, ovaj put u većoj i svečanijoj dvorani Doma sindikata.
Divljan i NeVO su održali prošle godine svoj prvi osmomartovski koncert u par dana unapred rasprodanoj velikoj sali Doma omladine Beograda, zaradivši jednodušne hvalospeve kritike i publike.
Sada se veliki romantičar srpske i jugoslovenske pop muzike Divljan vraća posle godinu dana u rodni grad 8. marta za novi susret sa Beograđankama (i njihovim pratiocima) u Dom sindikata, dvoranu poznatu kao hram domaće zabavne muzike i ljubavnih pop pesama.
-Veliko mi je zadovoljstvo što ćemo ponovo svirati Beograđankama. Biće to prilika da se čuje većina ljubavnih pesma koje sam ikada napisao. Obožavanje lepšeg pola bi za nas muškarce trebalo da bude obaveza svaki dan. Međutim, nije loše ni ovako bar za 8. mart pokloniti svu svoju pažnju ženama – kaže Divljan.
Glavna autorska snaga kultnih Idola, autor ljubavnih klasika „Malena“, „Nebeska tema“, „Ona to zna“, „Ljubavi“, „Dok dobuje kiša“, „Rusija“ ili „Sve laži sveta“, kaže da će njegov drugi po redu koncert za Dan žena biti pre svega prilika za odličnu zabavu i provod publike i benda.
Long Play će uskoro saopštiti pojedinosti o ulaznicama i načinu prodaje.

Povezana vest:  Da li je Evrovizija odskočna daska za uspeh?