zdravko_colic_usce

RTS optužuje Prvu televiziju i najavljuje žalbu zbog Čolinog koncerta

 

Radio-televizija Srbije je danas najavila žalbu vlastima zbog „hajdučije“ kako je ocenila to što je Prva televizija emitovala snimak Čolićevog koncerta u Sarajevu u vreme dok je RTS uživo prenosio koncert Zdravka Čolića u Beogradu.

RTS je najavio da će se žaliti Savetu Republičke radio-difuzne agencije, nadležnim srpskim sudovima, udruženju novinara i evropskim institucijama sa pitanjem koja evropska televizija posle takvog poteza ne bi izgubila licencu.

-Obratićemo se njima. Sa samo jednim pitanjem: u kojoj je evropskoj zemlji moguć ovakav postupak unutar regulisane tržišne utakmice? Koja evropska televizija ne bi izgubila licencu uhvaćena u pokušaju da svojim gledaocima, na nacionalnoj frekvenciji, podvali stari koncert za novi i direktan prenos. Sačekaćemo odgovor – kaže se u saopštenju.

Povezana vest:  Džeri Halivel najavila novi album

Uz napomenu da nema ništa protiv stranog kapitala, RTS je optužio Prvu televiziju, koja je privatna, da pokušava da joj uskrati pravo na marketing.

-Tako smo došli do suštine spora. Moćna, zaštićena komercijalna televizija, ne želi RTS kao najgledaniju i najuticajnicu srpsku televiziju i vapije pred svojim zaštitnicima – a moguće i svojim partnerima da se Javnom servisu oduzme pravo na marketing – kaže se u saopštenju.

Povezana vest:  Maraja Keri otvorila stranu za slike svojih blizanaca

RTS smatra da se posle poteza Prve televizije otvoreno postavlja pitanje da li su društvo, građani i država „nečijim odlukama unutar Srbije osuđeni da budu medijska kolonija“

-Ovo je prvi, veoma bitan sukob u srpskoj medijskoj budućnosti. Ovo je legalizacija najozbiljnijeg medijskog srpskog pitanja, koliko će u budućnosti preostati srpskih medija, kakvi će oni biti i ko će tumačiti i kako naše živote? – piše u saopštenju RTS.

RTS ukazuje i da Prva televizija ni na koji način nije obavestila gledaoce da emituje snimak koncerta Zdravka Čolića i da se nije izvinila RTS-u zbog emitovanja snimka u vreme kada je RTS prenosio njegov koncert u Beogradu.

Povezana vest:  Koncert „Jazz – Multikulturalni izraz“ u Bujanovcu

-Ko je taj srpski političar ili koji su to moćni ljudi koji kažu strancima: radite šta hoćete, kupujte za sve pare, menjajte suštinu postojećih a otkupljenih televizija, ne obazirite se na zakone I evropska pravila, ukidajte Javnom servisu pravo na marketing, zakonsko pravo na pretplatu, pravo na gledanost i uticaj – piše u saopštenju.