azerbejdzan_pobednici

EUROSONG 2012

Aktivisti će iskoristiti Evrosong za borbu za ljudska prava

 

Aktivisti u Azerbejdžanu iskoristiće takmičenje za „Pesmu Evrovizije“, koje bi trebalo sledeće godine da se održi u Bakuu, da izvrše pritisak na vlasti kako bi se poboljšalo poštovanje ljudskih prava u toj zemlji, izjavio je danas predstavnik organizacije aktivista. Grupa azerbejdžanskih organizacija lansirala je kampanju „Muzika slobode u neslobodnoj zemlji“, kojom pozivaju vladu da oslobode političke zatvorenike, unaprede slobodu medija i ukinu ograničenja demonstracija pre održavanja Evrosonga, preneo je AFP.

Povezana vest:  Deep Purple prvi put u Kombank areni

-Održavanje jednog takvog takmičenja je prilika da se promeni situacija na bolje – izjavio je AFP-u jedan od organizatora kampanje Anar Mamedli.

Predstavnici kampanje se nadaju da će Evrosong – najvažniji kulturni događaj u zemlji od proglašenja nezavisnosti 1991. godine, usmeriti pažnju svetske javnosti i na unutrašnju politiku.

-Azerbejdžan treba da se ponaša, ne samo kao domaćin takmičenja, već kao pravi član evropske porodice koji poštuje demokratske vrednosti – navedeno je u izjavi aktivista na „Fejsbuku“.

Povezana vest:  Šta su neki pevači radili pre nego što su postali slavni

Predstavnici vlasti veruju da će manifestacija poboljšati sliku Azerbejdžana, koji je do sada bio poznat kao mahom muslimanska zemlja, izvoznik nafte i gasa u Evropu i zemlja koja je prošla kroz rat i političke nemire nakon raspada Sovjetskog saveza.

Pobedom dua El i Niki na „Pesmi Evrovizije“, u maju, u Dizeldorfu, Azerbejdžan je dobio pravo da naredne godine organizuje takmičenje u Bakuu.

Povezana vest:  "Frajle" proglašene "Balkanskom grupom godine"