GU13

Asošijeted pres: Kakofonija iz Guče na putu ka Evropi

Navodeći da je Dragačevski sabor trubača, tokom čijih pet „frenetičnih“ dana Srbija pokušava da svetu pokaže kako je iza sebe ostavila ulogu „svetskog parije“ iz 1990-ih, agencija Asošijeted pres objavila je danas reportažu iz Guče u kojoj je u toku 51. Sabor trubača.

-To je divlja zabava, u srpskom stilu. Igračica trbušnog plesa na stolu i trube koje duvaju pravo u njene uši. I muškarac na podu, sa flašom piva – počinje svoj opis reporter Asošiejted presa koji dominantan zvuk Guče naziva „kakofonijom“.

Povezana vest:  U Guču stižu gosti iz celog sveta

Za Dragačevski sabor se dalje navodi da je najveći trubački festival na svetu čiji su glavni aduti „raštimovana svirka srpskih limenih duvača, svinjetina sa ražnja i rakija“ za koju se – pišući tu reč u izvornom obliku – navodi da je „potentno“ piće karakteristično za Srbiju.

Asošijeted pres dalje navodi da je među stotinama hiljada gostiju na Saboru i mnogo Slovenaca, Hrvata i Bosanaca protiv kojih je Srbija – beleži agencija – 1990-ih godina izvela „agresiju“.

Povezana vest:  Justin Bieber pravi muzičku pauzu

Među razlozima da ovogodišnji provod bude strastveniji od prethodnih, agencija navodi i to što je Srbija izručila Hagu poslednje optuženike „popločavši time put ka pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom“.

Za „ciganske orkestre“ koji se nadmeću za „Zlatnu trubu“ Asošijeted pres navodi da im pobeda može doneti ugovore sa diskografskim kućama ili jednostavno – angažmane „na svadbama i sahranama“ širom Srbije.

Povezana vest:  Objavljena nova pesma Vitni Hjuston ''Never Give Up''

Uz opis prizora prasića i jaganjaca na ražnjevima između šatora, agencija završava reportažu ukazujući da zabava pocinje u podne, a vrhunac je posle ponoći, kada „pivo i neprestani ritam podstiču žene da skaču na stolove, a muškarce da padaju na kolena pred njima“.