Koncert Marije Đukić na Kolarcu – 2010 – godina Šopena (1810-1849)

Marija_DjukicPovodom 200.godišnjice rođenja Frederika Šopena, Ambasada Republike Poljske u Beogradu i Zadužbina Ilije Kolarca vas pozivaju na Svečani koncert, koji će se održati 22. februara 2010. godine u 20,00 časova. Na koncertu će nastupiti MARIJA ĐUKIĆ, pijanistkinja iz Beograda. Besplatne ulaznice mogu se podići na biletarnici Kolarca.
Na programu su sledeće kompozicije Frederika Šopena: (1810-1849.)

-Prelid op. 45
-Barkarola op. 60
-Emprompti op. 36
-Nokturno op. 62 br. 1
-Balada op. 52
-Prelidi op. 28

-Šopen je ne samo svojim opusom, već i zbog činjenice da je bio izuzetna ličnost epohe romantizma, možda i najlepše epohe u istoriji kulture, postao vrednost koja zrači i to je zračenje potpuno neobično – to kaže Valdemar Dombrovski (Waldemar Dabrowski), opunomoćenik ministra kulture i nacionalne baštine za pitanja proslave 200. godišnjice rođenja Frederika Šopena.
Proslava 200. godišnjice rođenja istaknutog Poljaka i državljanina sveta odlična je prilika ne samo da se publici približe njegova dela, već i da se promoviše Poljska u svetu, a da se Šopenova muzika pogleda iz različitih uglova. Godina Šopena je proslava sastavljena od nekoliko hiljada svečanosti ne samo u Poljskoj već i u svetu. Biro za proslavu Godine Šopena, kojim rukovodi Valdemar Dombrovski, bavi se iniciranjem, koordinacijom i monitoringom svih tih aktivnosti. U poljskim diplomatskim misijama u inostranstvu osnivaju se komiteti za proslavu Godine Šopena, u čiji sastav ulaze najistaknutiji predstavnici javnog života. Krajem avgusta 2009, u kalendaru portala www.chopin2010.pl našlo se već više od 1.300 događaja vezanih za Šopena, a njihov broj stalno raste. Biro želi da obavesti što širu javnost o svim događajima u okviru godine Šopena, kao i da inspiriše stvaraoce da se uključe u proslavu kako bi ona dobila zaista izuzetna karakter.Cilj Biroa je promocija vrednih projekata, koji produbljuju znanje o životu, stvaralaštvu i mestima vezanim za život kompozitora. To predstavlja osnov za razmenu informacija između raznih organizacija i ustanova. Biro želi da obavesti što širu javnost o svim događajima u okviru godine Šopena, kao i da inspiriše stvaraoce da se uključe u proslavu kako bi ona dobila zaista izuzetna karakter .
-Može se, dakle, slobodno reći da imamo posla sa kulturnom pojavom, koja daleko prevaizlazi klasične konvencije. I zbog toga se ne plašim shematizma, ne plašim se stereotipa – dodaje Valdemar Dombrovski.

Povezana vest:  Lovefest sprema najvrelije leto do sada

Marija Đukić je diplomirala i magistrirala na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Srđana Grbića. Usavršavala se na majstorskim kursevima u Turu (Francuska) kod prof. Alekseja Nasedkina i u Sionu (Švajcarska) kod prof. Bernharda Eberta. Provela je dve godine na specijalizaciji u Sankt-Peterburgu, na Konzervatorijumu „Rimski- Korsakov”, u klasi prof. Jekaterine Murine. 
Trenutno radi na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu kao Vanredni profesor na Katedri za klavir.
Nastupala je kao solista i kamerni muzičar u Beogradu, mnogim gradovima Srbije, u Crnoj Gori, Makedoniji, Rusiji, Finskoj, Švajcarskoj, Grčkoj.
Kao solista sarađivala je sa Beogradskom filharmonijom, orkestrom RTB, orkestrom Doma vojske i BGO „Dušan Skovran”.

Povezana vest:  MTV PREMIJERA: Dulce Maria „YA NO“ u utorak, 5. aprila u 12 časova