normal_2010mascotsZOI VANKUVER, BOB

Staza u Visleru i dalje muči takmičare

 

Takmičari koji će na Zimskim olimpijskim igrama u Vankuveru nastupiti u bobu složili su se sa ocenom kolega sankaša da je staza u Visleru izuzetno teška, čak i za najbolje sportiste sveta. Tokom prva dva dana treninga, najmanje 11 bob posada se izvrnulo zbog čega je učešće dvojice takmičara dovedeno u pitanje.

Udesi su uobičajeni u bobu, ali je pažnja javnosti mnogo više usmerena na bezbednost sportista posle smrti reprezentativca Gruzije u sankanju Nodara Kumaritašvilija, koji je prošle nedelje poginuo kada je pri brzini od 145 kilometara na sat izleteo sa staze.

Povezana vest:  Španski internacionalac novo pojačanje Veprova

-Pazite, ova staza može da vas ujede u bilo kom trenutku – rekao je pilot australijske posade Džeremi Rolston.

Drugi trening na stazi preskočio je aktuelni šampion Svetskog kupa u konkurenciji dvoseda Bit Hefti iz Švajcarske, ali samo zato što se na prvom treningu slupao, pa je imao glavobolju.

Heftiju, koji je iz bolnice pušten sa modricama po telu i glavi, kao i posekotinama na nogama, za nastup na trci biće potrebna dozvola lekara.

Bolnicu je morao da na kratko poseti i Dankan Harvi iz Australije, koji se posle udesa žalio na oštar bol u leđima zbog čega su mu doktori, kao meru predostrožnosti, zabranili da učestvuje na današnjem treningu. Teških povreda nije bilo, ali je smrt Kumaritašvilija svima prisutna u podsvesti. „Svi smo mi jedna porodica“, kazao je pilot SAD Stiven Holkomb.

Povezana vest:  KLIZANJE, Tuktamiševa slavila u Parizu

-Znam da se sada priča da je Gruzijac bio neiskusan i šta sve još, ali to svejedno nije trebalo da se desi. A mi tek treba da nastupimo. Znamo da je on dao sve od sebe i zato ćemo i mi ostali to učiniti – dodao je Holkomb.

Smrt Kumaritašvilija uslovila je i skraćivanje staze za sankanje, ali u bobu to nije bilo izvodljivo, jer je takmičarima potrebno više vremena na ravnom delu staze za zalet.

Povezana vest:  NORDIJSKE DISCIPLINE, SP NORVEŠKA

Kanađanin Lindon Raš, ipak, podsetio je da rizik nije nepoznat za bob posade.

-Olimpijske su igre i svi su sada ovde, pitaju se otkud ovoliko udesa. Ali ovo je bob. Udesi se dešavaju. Ovo nije laka staza, ali nije ni najteža – ocenio je Raš.