MikeStern_photo2

Mike Stern na Pančevačkom jazz festivalu

 

Mike Stern, jedan od najvećih jazz gitarista današnjice, nastupiće sa svojim bendom u okviru 14. Pančevačkog jazz festivala koji će se održati u Kulturnom centru Pančeva od 11. do 13. novembra.

Mike Stern Band featuring Dave Weckl koncert će održati prvog festivalskog dana, 11. novembra, a sa Sternom i Daveom Wecklom (za bubnjevima) nastupiće i poznati jazz muzičari Chris Minh Docky (electric & acoustic bass) i Bob Malach (sax).

Tokom 30 godina duge karijere, puno inovativnih i uticajnih albuma, pet nominacija za Grammy nagrade, Mike Stern se etablirao kao jedan od najznačajnijih jazz gitarista i kompozitora svoje generacije.

Rođen je u Bostonu januara 1953. godine, a odrastao u Washingtonu (DC), da bi se kasnije vratio u svoj rodni grad kako bi završio Berklee College of Music. Već sa 22 godine svirao je u čuvenom sastavu Blood, Sweat & Tears, a nešto kasnije, od 1979. do 1980. godine, i sa Billyjem Cobhamom. Nakon toga se na poziv Milesa Davisa seli u New York kako bi odigrao jednu od glavnih rola u njegovom povratku na muzičku scenu u bendu u kome su pored njega svirali basista Marcus Miller, bubnjar Al Foster, perkusionista Mino Cinelu i saksofonista Bill Evans.

Povezana vest:  Exit u Hrvatskoj ili Crnoj Gori sledeće godine?

Prvi solo album Neesh objavio je 1985. godine, a već sledeći Upside Downside (1986) izdala je poznata izdavačka kuća Atlantic za koju je Stern objavljivao do 2001. godine. Mike Stern je čak pet puta nominovan za Grammy, a 1993. godine je osvojio titulu Best Jazz Guitarist of the Year po kritičarima i čitaocima renomiranog časopisa Guitar Player. Na Jazz festivalu u Montrealu dobio je 2007. godine izuzetno značajnu nagradu Miles Davis Award koju su pre njega primili Keith Jarrett, Michael Brecker i Charlie Haden.

Povezana vest:  Vansudsko poravnanje Prinsa sa promoterima koncerta

Mike Stern je u svojoj karijeri svirao i snimao sa velikim brojem poznatih jazz muzičara.

Ovog brilijantnog muzičara prvi put u Srbiji moći ćete da vidite na Pančevačkom jazz festivalu 11. novembra.

Ulaznice za koncert Mike Stern Banda se mogu kupiti na blagajni Kulturnog centra Pančeva po ceni od 1.000 dinara od petka, 14. oktobra.

Zbog velikog interesovanja za nastup Mikea Sterna želimo da vas upoznamo sa još nekim važnim informacijama: maksimalan broj ulaznica koje će jedna osoba moći da kupi su dve (ulaznice će se prodavati samo uz ličnu kartu), neće biti moguća rezervacija ulaznica, broj karata je ograničen. Ova procedura važi samo za prvi festivalski dan.

Radno vreme blagajne Kulturnog centra Pančeva (Vojvode Živojina Mišića 4): ponedeljak – sreda od 09.00 do 22.00h, četvrtak – nedelja od 16.00 do 22.00h.

Povezana vest:  Vučić: Vlada će pružiti podršku Egzit festivalu

Uskoro možete očekivati više informacija o ovogodišnjem Pančevačkom jazz festivalu.

Pančevački jazz festival je pokrenut 1998. godine i od tada su u okviru njegovih pograma nastupali mnogi renomirani svetski izvođači, kao i najcenjeniji jazz umetnici domaće scene. Tako je za trinaest godina postojanja Jazz festival ugostio poznata imena kao što su, između ostalog: Roy Hargrove, Eddie Henderson, Denise Janah, Adriane Muttenthaler, Bojan Zulfikarpasić, Victor Bailey, Hubert Tubbs, i drugi…

Na festivalu se prostor daje i muzičarima poniklim u Pančevu, koje decenijama ima svoju jazz publiku i izvođače. Festival najčešće prati i izložba fotografija, a 2008. godine objavljena je publikacija posvećena desetogodišnjici postojanja manifestacije. Umetnički direktor festivala je jazz umetnik Dušan Ivanišević, a organizator Kulturni centar Pančeva.