Iseljenici rokeri na koncertu u Otavi 

music1U Otavi je minulog vikenda održan koncert rok muzike na kome su svirali muzičari iz različitih krajeva bivše Jugoslavije koji, mahom kao stručnjaci visoke tehnologije, žive i rade u kanadskoj prestonici. 
Na koncertu pod simboličnim nazivom „Povratak otpisanih“ nastupila su dva benda, „Eks Ju projekt“ (X U Project) i „Rok insomnia“. 
Koncert je bio mali vremeplov jugoslovenske rok muzike 1970-ih i 1980-ih, održan gotovo 10.000 kilometara od matične rok scene. 
Posetiocu su čuli evergrin pesme „Bijelog dugmeta“, „Indeksa“, „Parnog valjka“, „Leb i sola“, „Riblje čorbe“ i drugih grupa, a odličan prijem kod publike imao je i hit „Hotel California“ kultne američke grupe „Igls“ (Eagls). 
U grupi „Rok insomnia“ sviraju i muzičari koji su se rok muzikom bavili i profesionalno poput Nenada Đuričića, nekadašnjeg bubnjara sarajevske grupe „Đino banana“ i pevača Nebojše Bićanina, učesnika festivala u Budvi. 
Cilj koncerta bila je promocija muzike i kulture država bivše Jugoslavije, kao i podstrek formiranju novih, sličnih grupa sa anglofone i frankofone strane prestoničkog regiona. 
Gitarista i vođa grupe „Insomnia“ Dušan Ivančević i pevač i gitarista „Eks ju projekta“ Goran Grbić ocenili su da uspeh koncerta može biti podstrek prezentaciji rok muzike sa Balkana kakve dosad nije bilo u Otavi, ali i mogućim gostovanjima grupa iz matice. 
Iako u glavnom gradu Kanade živi nekoliko hiljada iseljenika iz bivše Jugoslavije, u Otavi su za proteklih dvadesetak godina davno gostovali samo „Riblja čorba“ i Rambo Amadeus. 

Povezana vest:  Muzika Džona Koltrejna lajtmotiv večeri Jazz sredom #21