1 C David Crookes-Warner ClassicsBORIS BEREZOVSKY KLASIKA U “NEKLASIČNOM” OKRUŽENJU 26. OKTOBAR

Boris Berezovsky, jedan od najtraženijih svetskih pijanista, gala koncertom svečano će zatvoriti ovogodišnji BEMUS, 26. oktobra. Beogradska arena po prvi put biće mesto održavanja Beogradske muzičke svečanosti.

Bina na kojoj će Berezovsky nastupiti, razlikuje se od uobičajenih postavki na koju su navikli posetioci koncerata klasične muzike. Klavir Steinway nalaziće se na sceni u obliku crvenog, jednakostraničnog trougla sa osnovicom od 18 metara oko koje će se nalaziti tri video ekrana. Četiri kamere snimaće pokrete Berezovskog i prenositi na ekranima. Samim tim, publika će moći da uživa u jedinstvenom vizuelno-muzičkom doživljaju.

Povezana vest:  Novim singlom "Hunger" Florence + The Machine najavljuju studijsko izdanje "High As Hope"

Umetnik koga prati reputacija najmoćnijeg virtuoza na klaviru, Boris Berezovsky, danas je stigao u Beograd sa turneje po Japanu.

Od Bramsa i Lista, preko nezaobilaznog Hačaturijana do Gulda i Čejsinsa, Boris Berezovsky, još jednom će uveriti publiku zašto ga nazivaju muzičarem jedinstvenog shvatanja i osećajnosti.

Prema kritici Gramophone magazina, Berezovsky je  „istinski naslednik slavnih ruskih pijanista”. Iako se školovao pod komunizmom kaže da je imao jako veliku sreću da mu profesor bude Alexander Satz. “I pored toga što mi je profesor bio jako konzervativan i branio sviranje jazza i Bartoka, bio je poseban čovek – voleo je da priča o muzici sa pijanim ruskim seljacima uz flašu votke. Obožavao sam ga.” – rekao je Boris Berezovski o svom ranom obrazovanju.

Povezana vest:  Uramljena slika Monike Beluči za Hurtse, cvetni peškiri za Gloriju Gejnor, privatni čarter let za Skrillexa, Loto srećka za Rudimental samo su neki zahtevi zvezda na najboljem evropskom festivalu!

Berezovski je debitovao 1988. godine koncertom u dvorani Wigmore u Londonu i tamo živeo decenijama. Dok je bio tamo, kupio je legendarni crni taksi, “radi zabave, samo da se vozikam naokolo”, kako kaže Berezovski. Ovaj interesantni pijanista sada živi u Briselu sa svojom drugom ženom i sinom. Brisel je izabrao jer mu je najjednostavniji za organizaciju putovanja po Evropi a i zato što je prosto “jeftiniji od Londona”.

Na pitanje dokle će putovati i baviti se muzikom, često duhovito izjavi “dok ne zaradim dosta novca, odselim se u toplije krajeve i postanem legenda.”

Povezana vest:  Džej-Zi sprema novi album, tvrdi producent

Koncert Borisa Berezovskog sutra, 26. oktobra, počinje u 20h a na program će činiti sledeće kompozicije:

Brams: Varijacije na Paganinijevu temu, op. 35
Brams: Tri mađarske igre
Hačaturjan: Tokata
M. Guld: Etida u obliku bugi-vugija
Čejsins: Flirtation in a Chinese Garden
Čejsins: Rush Hour in Hong Kong
Geršvin: Tri prelida
List: Mefisto valcer br. 1
Albeniz: Asturias (Leyenda), op. 47/5
Albeniz: Granada, op. 47/1
Godovski: Stari Beč
Sen-Sans/Godovski: Labud
Šopen/Godovski: Minutni valcer op. 64/1
Ravel: La Valse

Ulaznice se mogu nabaviti po cenama od 2.500, 3.500, 4.500 din.

Koncert je u organizaciji Jugokoncerta i Arene Beograd.